TELIA
MOODY'S FÖRVÄNTAR SIG EBITDA-TILLVÄXT KOMMANDE 12-18 MÅN (Direkt)

2024-05-07 09:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kreditutvärderaren Moody's Ratings har, i samband med slutförandet av en periodisk granskning av Telia, släppt en uppdatering kring sin syn på teleoperatören. Moody's förväntar sig att Telia kommer att leverera en ebitda-tillväxt under de kommande 12-18 månaderna, men varnar för att bolagets höga utdelningar anstränger det fria kassaflödet.

Det framgår av kreditutvärderarens pressmeddelande som släpptes på måndagseftermiddagen.

Moody's har sedan tidigare kreditbetyget Baa1 på Telia med stabila utsikter. I granskningen presenteras ingen uppdatering av kreditbetyget och granskningen ska inte ses som en indikation på huruvida en kreditvärderingsåtgärd är trolig att komma på kort sikt, betonar Moody's dock.

Telias kreditbetyg speglar teleoperatörens omfattning och ledande position som en integrerad telekomoperatör på hemmamarknaden Sverige; den goda kvaliteten på nätverket i Sverige efter en period av betydande investeringar; bolagets starka likviditet och finanspolicy samt fördelarna med att kunna stoltsera med den svenska regeringen som största ägare.

Sverige som har kreditbetyget Aaa, med stabila utsikter innebär en höjning av Telias slutliga betyg med ett snäpp, enligt Moody's.

"Betyget återspeglar dock även att ett nyckeltal för kreditvärdighet (belåning och RCF/nettojusterad skuld) fortfarande är svagt för ratingkategorin", heter det.

Moody's förväntan är att Telia kommer att leverera en ebitda-tillväxt under de kommande 12-18 månaderna, men pekar på att företagets höga utdelningar anstränger det fria kassaflödet.

Telia är därför svagt positionerat i ratingkategorin och har ett begränsat utrymme att avvika från måtten, enligt Moody's.

"Den stabila ratingoutlooken tar dock hänsyn till ledningens vilja att stärka balansräkningen och påskynda belåningsminskningen, så att Telias Moody's-justerade bruttoskuld/ebitda-kvot sjunker under 2,75x på varaktig basis", heter det.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -