PriorNilsson Fastighet A
PriorNilsson Fastighet minskade 1,66 procent i april - ökat innehaven i Nyfosa och Balder (Finwire)

2024-05-07 16:25

Fonden PriorNilsson Fastighet minskade 1,66 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,48 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,49 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,07 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att de globala börserna utvecklades svagt under april efter de kraftiga uppgångar som pågått sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen fortsatte däremot upp även i april.

"Signalerna om att inflationen är för 'sticky' i USA har skapat osäkerhet kring när eller om Fed kommer att börja sänka räntorna. Detta anses bero på den starka ekonomin i USA. När en BNP-siffra sedan kom in något svagare började oron i stället riktas mot stagflation", skriver förvaltarna och tillägger att inflationen verkar vara på väg ner i Europa.

Fed behöll samtidigt räntan oförändrad den 1 maj, vilket gjorde att den svenska kronan försvagades igen. Dessutom har april präglats av rapportperioden som varit bättre än väntat på många håll.

"Inom till exempel verkstadssektorn var vinstmarginalerna fortsatt bra, även omsättningen var i linje, förutom inom delar som var kopplade till gruvsektorn där det såg lite sämre ut. Tydliga signaler från skogsbolagen indikerar att priserna är på väg upp. Orsaken är dock inte en markant ökad efterfrågan utan snarare en kraftig minskning av utbudet till följd av krig och dess konsekvenser", skriver förvaltarna.

Gällande portföljförändringarna ökade fonden innehaven i Nyfosa, Eastnine, Argan, CTP, Pandox och Balder, medan de i Sagax, Castellum och NP3 Fastigheter minskades. Positionerna i Annehem, Fortinova och SLP avyttrades helt.

De främsta bidragsgivarna under månaden var Logistri Fastighet, Defama Ag, Fabege, NP3 Fastigheter och NCC.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nyfosa Fastigheter, Logistri Fastigheter och Castellum med exponeringar om 8,9, 7,1 respektive 6,5 procent.

PriorNilsson Fastighet, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,66
Index MM, förändring i procent -3,48
Fond i år, förändring i procent 6,49
Index i år, förändring i procent 1,07

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Fastighet A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -