European Alliance RPM Evolving CTA ER
RPM Evolving CTA Fund ökade 4,1 procent i april - trender inom råvaror vände (Finwire)

2024-05-07 13:59

Fonden RPM Evolving CTA Fund ER-SEK steg 4,1 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att förlusterna i aktieindex och råvaror vägdes upp av vinster i valutor, räntor och ädelmetaller.

"Aktiepriserna sjönk medan räntorna sköt i höjden, den amerikanska dollarn stärktes och guldet nådde ännu en rekordhög nivå efter grusade förhoppningar om räntesänkningar och eskalerande geopolitiska spänningar i Mellanöstern", skriver förvaltarna.

Under första delen av april låg tidsseriemomentum (TSMOM), mätt som MDI, kvar på de högsta nivåerna på flera månader, då aktiepriserna kompenserades av accelererande trender i råvaror. Men under andra halvan av månaden sjönk TSMOM kraftigt när trenderna i råvaror vände.

Förväntningarna om räntesänkningar i USA före sommaren sänktes, följt av försäljningar av aktier och obligationer. Dessutom skakade de geopolitiska spänningarna marknaden ytterligare i samband med Israels flyganfall mot Iran.

Flyganfallet orsakade en snabbt övergående prisökning i oljepriserna och utöver det höll de sig relativt stabila. Guldpriset sågs återigen på rekordnivåer till följd av centralbanksköp, efterfrågan på säkra tillgångar och de geopolitiska spänningarna. Under första delen av april accelererade trender inom råvaror, där bland annat kakaopriserna slog tidigare rekord.

"Under andra halvan av månaden vände dock dessa trender kraftigt. Till exempel återhämtade sig vete efter ogynnsamma väderförhållanden i Ukraina och Ryssland medan kakaopriset föll med mer än 20 procent när högre marginalkrav utlöste en avveckling av långa positioner."

Vid månadsskiftet hade fonden störst exponering mot valutor, räntor och energi med exponeringar om 27, 21 respektive 16 procent.

Fondens CTA-allokering i portföljen vid månadsskiftet uppges nedan:

Trendföljare - 37 procent

Kortsiktiga CTA - 31 procent

Fundamentala CTA - 17 procent

Råvaru CTA - 14 procent

VIX - 1 procent

RPM Evolving CTA Fund ER-SEK, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 4,1
Fond i år, förändring i procent 11,0

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

European Alliance RPM... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -