De svenska exportföretagen ser ljusare på framtiden - Exportkreditbarometer (Finwire)

2024-05-07 11:43

De svenska exportbolagens framtidssyn har ljusnat. Det visar vårens exportkreditbarometer från Svensk Exportkredit, SEK.

Hälften av de svenska exportbolagen tror på ökad orderingång det kommande året. Trots de geopolitiska spänningar som råder ser framtiden ljus ut. Detta uppges kunna bero på kommande räntesänkningar, Nato-inträdet, samt den fortsatt svaga kronan.

- Penningpolitiska lättnader som för med sig sjunkande finansieringskostnader och därmed exempelvis lägre kostnader för lager och produktion uppfattas positivt av företagen, säger Maria Simonson, tf. chef Kundrelationer hos SEK.

Sammantaget förutspår nu 50 procent av exportörerna en ökad orderingång under det kommande halvåret, medan endast 9 procent tror på en minskning. Det kan jämföras med motsvarande siffror för ett år sedan som var 44 respektive 11 procent.

Störst är optimismen bland de större exportbolagen. Där syns en tydlig vändning från så sent som ett halvår sedan, och nu är färre benägna att tro på en minskad orderingång de kommande tolv månaderna.

Exportkreditbarometern genomförs två gånger om året. I undersökningen medverkar 200 svenska exportörer med en minsta exportvolym på 25 miljoner kronor och för vilka exporten står för minst hälften av försäljningen.

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -