SBB
KOMMER FÖRSÖKA ÅTERKÖPA HYBRIDER TILL RABATT IGEN – VD (OMS) (Direkt)

2024-05-06 11:56

(Omsändning: skickades första gången klockan 09:25)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget SBB kommer att försöka återköpa värdepapper med längre löptider till rabatt igen – en manöver bolaget genomförde i slutet av mars, och som ledde till nedgraderingar från kreditinstituten.

Det säger SBB:s vd Leiv Synnes i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det kommer vi nog försöka göra. Om man tittar lite nyktert på den transaktionen även från kreditsidan så tyckte man att det var en bra transaktion", säger Leiv Synnes.

Den 18 mars offentliggjorde SBB ett frivilligt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och värdepapper. Totalt återköptes värdepapper för 163 miljoner euro, till en genomsnittlig rabatt om 60 procent.

Kort därefter svarade kreditutvärderaren S&P genom att nedgradera SBB till så kallad "Selective Default" efter återköpen. Kort efter höjdes dock kreditbetyget till CCC igen.

S&P argumenterade bland annat för att kapitalstrukturen alltjämt är ohållbar, med svag likviditet och stora obligationsförfall inom kort.

"Jag kan hålla med om att man använder lite likviditet (genom att återköpa skuld. reds anm) men det är också ett ganska högt kassaflöde på de här produkterna och om man köper tillbaka dem till ett ganska förmånligt pris så blir den implicita avkastningen på de här instrumenten ganska hög. På lång sikt, om man är kreditmänniska, och tittar på hur bolagets kassaflöde ser ut på 5-10 års sikt så är det helt rätt att ta bort produkter som kräver ganska mycket kassaflöde", säger Leiv Synnes och fortsätter:

"Jag tror att de missar den poängen och bara fokuserar på nästa kvartal. Jag tycker att man ska bedriva fastighetsverksamhet mer långsiktigt än så", säger han.

SBB har även skulder till sina aktieägare i form av den utdelning som klubbades på bolagets årsstämma 2023, en utdelning som måste betalas före nästa årsstämma. Preliminärt har bolaget föreslagit 28 juni som datum för årsstämman 2024.

"28 juni är ett föreslaget datum för utdelningen, men det exakta datumet ska fastställas av styrelsen. Vi har vetat om att vi ska betala en utdelning under snart ett år. Vi har reserverat medel för att kunna klara av det och vi bedömer att vi kan betala utdelningen i juni", säger Leiv Synnes.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -