RÄNTOR/VALUTOR
VISS ÅTERHÄMTNING I DOLLARN EFTER JOBBRAPPORTEN (Direkt)

2024-05-06 06:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna planade ut på lägre nivåer på fredagen, på måndagen är det helgstängt i Japan. Den tvååriga statsobligationen var sammantaget 7 punkter ned till 4,83 procent jämfört med före jobbrapporten, medan tioåringen var 5 punkter ned till 4,52 procent.

Jobbrapporten för april kom in svagare än väntat och stärker förväntningarna om att Fed kan börja sänka i år, marknaden börjar åter luta åt två sänkningar med den första i september.

"Datan pekar mot en arbetsmarknad som fortsatt är stram, men inte alls så het som den var för ett eller två år sedan. Detta bör stötta en ytterligare nedgång i inflationen då året fortskrider, även om förbättringen kan bli gradvis", skrev Wells Fargo i en kommentar enligt Reuters.

Inflationen har varit en besvikelse i början på året, men jobbrapporten visar att arbetsmarknaden fortsätter att dämpas, men inte i någon uppseendeväckande takt.

Fed-chefen Jerome Powell sade i samband med förra veckans möte att de var redo att sänka räntan vid en "oväntad försvagning på arbetsmarknaden", men tillade att det kommer krävas mer än en liten uppgång för att de ska agera.

"Några tiondelar i arbetslöshetsnivå… skulle troligen inte göra detta", sade han.

Att jobbökningen bromsar kan ändå vara välkommet.

"Detta är en mycket mer uthållig takt. Jag tror att det är något som Fed vill se", sade Thomas Simons på Jefferies till Wall Street Journal.

Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee sade på fredagen att fler jobbrapporter som denna skulle ge en bekräftelse på att ekonomin inte överhettas. Men de vill se mer data för att bekräfta att inflationen fortsätter ned mot 2-procentsmålet.

Veckan som kommer är sparsmakad på tyngre USA-data men marknaden tittar på hur emissioner av 3-, 10- och 30-åriga statsobligationer för 125 miljarder dollar kommer att tas emot.

Dollarn har återtagit en del av fredagens försvagning, med handel runt 1:0760 mot euron. Dollarindex har stigit till 105,17, efter att ha varit nere under 104,50 på fredagen.

ECB:s chefekonom Philip Lane sade i en intervju med spanska El Confidencial att han känner sig mer säker på att inflationen återgår till målet, vilket ökar sannolikheten för en räntesänkning i juni.

Han hänvisade till det preliminära KPI-utfallet för april som visar en nedgång i tjänstepriserna för första gången sedan november, vilket är ett viktigt steg i nästa fas att få ned inflationen.

"Såväl det preliminära aprilutfallet för inflationen i euroområdet och BNP för första kvartalet var bra siffror som förbättrar mitt förtroende att inflationen bör återgå till målet i rätt tid. Så just nu har min personliga grad av förtroende stärkts jämfört med aprilmötet. Men självklart kommer vi få mer data innan juni", sade han enligt Bloomberg News.

Yenen har tappat en del till nära 154-nivån mot dollarn, vilket ändå är långt ifrån de cirka 160 som rådde innan myndigheterna antas ha börjat intervenerat, och möjligen använt upp till 60 miljarder dollar enligt BOJ-data.

Fed-chefen Janet Yellen ville på söndagen inte kommentera om Japan intervenerat eller inte i förra veckan, men noterade att yenen "rört sig rätt mycket på kort tid" och att de förväntar sig att interventioner är sällsynta och att det sker konsultationer i samband med dem.

Hon upprepade att interventioner kan berättigas om det är för att minska volatiliteten, inte för att påverka växelkursen i sig.

På måndagens agenda står europeiska tjänst-PMI. Senare i veckan väntas räntebesked från Australiens RBA (tisdag), Riksbanken (onsdag) och Bank of England (torsdag). Vi får även tyska industridata och kinesiska handelsdata.

            måndag kl 6.35 (fredag kl 16.15)
           ==================================
USD/SEK    10:8176  (10:8137)  EUR/USD    1:0764  (1:0764)
EUR/SEK    11:6458  (11:6418)  USD/JPY    153:87  (152:68)
Jp obl 2      0,29     (0,29)  Jp obl 10    0,91    (0,91)
Ty obl 2      3,00     (3,01)  Ty obl 10    2,50    (2,51)
US obl 2      4,83     (4,82)  US obl 10    4,52    (4,53)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -