Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway ökade rörelsevinsten med 39 procent, kassan når nya rekordnivåer (Finwire)

2024-05-06 06:37

Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaway redovisar ett ökande rörelseresultat på 39 procent under första kvartalet, jämfört med året innan.

Rörelseresultatet blev 11,22 miljarder dollar (8,07).

Bolagets enorma kassa fortsätter att svälla till nya rekordnivåer. Den uppgår nu till cirka 189 miljarder dollar, motsvarande 2 036 miljarder kronor, att jämföra med 167,6 miljarder dollar vid utgången av fjärde kvartalet.

”Vi skulle gärna spendera pengarna, men vi kommer inte att göra det om vi inte tror att de gör något som har mycket liten risk och som kan ge oss mycket pengar”, sade Buffett under årsstämman i helgen.

Från Berkshires rapport framgår det också att man har reducerat ägandet i det största börsnoterade innehavet, Apple, med 13 procent.

Buffett indikerade vid stämman att avyttringen gjordes av skatteskäl efter betydande vinster. Han antydde också att försäljningen kan bero på att han vill undvika en högre skattenota längre fram ifall skatterna skulle höjas för att finansiera det amerikanska budgetunderskottet.

”Det stör mig inte det minsta att skriva den checken och jag hoppas verkligen att med allt som Amerika har gjort för er alla, borde det inte störa er att vi gör det och om jag gör det med 21 procent i år och vi gör det med en lite högre procentandel senare, tror jag inte att ni faktiskt kommer att ha något emot det faktum att vi sålde lite Apple i år”, sade Buffett vid mötet.

Buffett tillade också att det är “extremt sannolikt” att Apple förblir Berkshires största innehav vid utgången av 2024.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Berkshire Hathaway Inc... - I dag

{point.key}

Berkshire Hathaway Inc... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -