RATOS
KEPLER RÄKNAR MED ATT BOLAGET AVYTTRAR PLANTASJEN (Direkt)

2024-04-30 12:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ratos portföljbolag Plantasjen kommer att säljas. Det bedömer Kepler Cheuvreux i en uppdatering efter investmentbolagets rapport.

Under måndagen steg Ratos 8,3 procent efter att ha rapporterat starkare resultat och kommit med positiva framtidsutsikter.

Under tisdagen handlas Ratos aktie kring nollstrecket och 38 kronor i spåren av analytikerkommentarer från Kepler Cheuvreux och Pareto Securities.

De senare har höjt sin riktkurs till 47 från 46 kronor med bibehållen köprekommendation.

"Den tidigare bristen på transparens har varit ett av de viktigaste argumenten för varför investerare förbiser Ratos. Dessutom är det huvudförklaringen till den felaktiga uppfattningen av Ratos som en underpresterande företagsgrupp när underpresterande nästan uteslutande har koncentrerats till den mycket cykliska Plantasjen", skriver Pareto.

Kepler Cheuvreux har kvar sin köprekommendation och riktkurs på 45 kronor efter rapporten.

"Trots att det var ett svagt kvartal på grund av säsongsvariationer var inledningen på året uppmuntrande och ger stöd till vår uppfattning om en stabil vinsttillväxt under de kommande åren", skriver Kepler.

Vidare bedömer analyshuset att portföljbolaget Plantasjen kommer att säljas. Butikskedjan Plantasjen, verksamt inom växter och växttillbehör, förvärvades av Ratos i slutet av september 2016 för cirka 1,2 miljarder norska kronor.

"Vi räknar med att bolaget avyttrar Plantasjen och använder likviden till att göra tilläggsförvärv. Vi höjde våra estimat efter kvartalsrapporten. Vi bedömer att Ratos kommer att omvandlas till ett mer snabbväxande bolag med högre och mer stabila marginaler, vilket ger högre multiplar", skriver Kepler vidare.

Under det första kvartalet 2024 uppgick Plantasjens nettoomsättning till 552 miljoner kronor, vilket var en ökning med 2 procent jämfört med föregående år, trots en fortsatt svag konsumentmarknad, enligt Ratos. Plantasjen redovisade samtidigt ett resultat på -198 miljoner kronor i det första kvartalet (-215).

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Ratos B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -