SBAB
BOPRISERNA VÄNTAS VÄNDA SVAGT UPPÅT UNDER ÅRET (Direkt)

2024-04-26 06:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SBAB räknar med att bostadspriserna kommer att vända svagt uppåt under året och stiga med måttliga 4 procent, i takt med att bostadsräntorna sjunker och hushållens reala disponibla inkomster ökar.

Det skriver SBAB i sin rapport Bomarknadsnytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det totala utbudet av bostäder (inkluderande snart till salu/kommande) är alltjämt rekordstort, vilket bidrar till att hålla tillbaka priserna, liksom fortsatta höjningar av månadsavgifterna i många bostadsrättsföreningar.

Bostadspriserna väntas växa mer under våren för att falla tillbaka senare under hösten i linje med vanliga säsongsmönster.

"Det är genuint svårt att göra prognoser över bostadspriserna. Även om mycket nu talar för att inflationsspöket är bortmotat och de rörliga bolåneräntorna därför troligen kommer att sänkas rejält framöver, bör man inte förvänta sig någon stor prisuppgång på bostäder sett under året som helhet", säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

SBAB bedömer att antalet påbörjade nya bostäder stannar vid låga 20.000 i år för att sedan öka stegvis upp mot 30.000 på några års sikt. Det är långt ifrån nivån på 67.000 bostäder som Boverket anser behöver byggas totalt i Sverige varje år fram till 2030.

"Det stora fallet i antalet påbörjade nya bostäder riskerar att leda till stora kompetenstapp i byggandet de kommande åren, lägre ekonomisk tillväxt både på kort- och lång sikt och även fortsatta svårigheter att locka nödvändig kompetens till inte minst viktiga gröna tillväxtorter", säger Robert Boije.

Han tillägger samtidigt att med hänsyn tagen till SCB:s i dagarna kraftigt nedreviderade befolkningsprognos, ser problemen nu dock lite mindre dramatiska ut än tidigare bedömt.

Sveriges BNP väntas öka med endast 0,7 procent under året och det som framför allt pressar tillväxten är fallande investeringar i näringslivet och i synnerhet bostadsinvesteringar.

Stigande realinkomster bidrar till att hushållens konsumtion ökar, men arbetslösheten väntas stiga till 8,3 procent.

Analyser av inflationen de senaste månaderna pekar tydligt mot att inflationsspöket redan har besegrats och Riksbanken väntas därför sänka styrräntan med mer än 1 procentenhet under året.

"Vi ligger kvar med den prognos vi har stått fast vid ända sedan i höstas nämligen att styrräntan kommer att sänkas i fem steg i år och första gången i maj. Lite beroende på hur ECB agerar, kronkursen och de geopolitiska riskerna utvecklas kan Riksbanken komma att tajma sänkningarna lite annorlunda än det som ligger i vår prognos. Signalerna från ECB senast var att man inte utesluter en sänkning i juni", säger Robert Boije.

"Sker inte det tror jag att Riksbanken efter en första sänkning i maj väljer att avvakta med nästa sänkning, såvida inte inflationen tvärdyker i maj. Att styrräntan ska ner totalt med minst 1 procentenhet under året – troligen mer – är dock fullt rimligt sett till hur inflationsutsikterna ser ut i Sverige just nu", fortsätter han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -