XXL
Sporthandeln minskade 5,2 procent under första kvartalet - Sportindex (Finwire)

2024-04-25 11:12

Den totala försäljningen inom sporthandeln minskade med 5,2 procent under första kvartalet. Därmed har handeln nu minskat nio kvartal i rad, visar branschorganisationen Svenskt Sportforums Sportindex som är framtaget i samarbete med HUI.

Kvartalet fick en svag start med minskningar på 6,1 och 6,5 procent under januari respektive februari. Situationen förbättrades något under mars med en mindre nedgång på 3,4 procent.

“En lång och ganska utdragen vinter som startade tidigt gjorde att det shoppingbeteende som vanligtvis präglar första kvartalet till viss del stannade av. Nu välkomnas våren och sedermera en varmare period med ny energi och förhoppningsvis vaknar kategorier som löpning och skor till liv”, kommenterar Daniel Löfkvist, COO och Vice President på Stadium Group.

Jämfört mellan butiker och e-handel, var det de senare som hade det kämpigare. E-handeln föll hela 14 procent, medan butikerna hade en lägre försäljning på 3,2 procent.

“Under de senaste åren har aktiveringar i form av reor och kampanjer krävts för att hålla uppe försäljningsvolymer och få ner höga lagernivåer, och en stor del av dessa har varit koncentrerade till e-handeln. När aktörerna nu ställer om till att sälja mer till fullpris, i kombination med prisjusteringar på grund av inflation och kostnadsökningar, så avspeglas det i utvecklingen”, skriver HUI.

Sett till kategorier har längdskidor haft en fortsatt bra utveckling. Försäljningen på 26,3 procent i förra kvartalet följdes upp av en ny ökning på 10,4 procent under första kvartalet 2024. Vasaloppet och dess 100-årsfirande tros ha påverkat positivt.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Boozt - I dag

{point.key}

Footway Group B - I dag

{point.key}

Footway Group B - I dag

{point.key}

XXL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -