UB Skog ökade 1,12 procent i Q1 - bristen på råvirke håller priserna uppe 2024 (Finwire)

2024-04-25 12:10

Fonden UB Skog steg 1,12 procent under det första kvartalet. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Kari Kangas.

Inledningsvis skriver förvaltaren att fonden har förvärvat färre skogsfastigheter under kvartalet än vanligt och handeln med skogsfastigheter har avtagit jämfört med tidigare år.

"Framför allt är det professionella skogsinvesterare som har minskat sina köp, eftersom kapital allokerats till andra investeringar på grund av ränteuppgången", skriver förvaltaren.

Under 2023 sjönk skogsindustriföretagens resultat kraftigt, till följd av inflation och högre räntor. Förvaltaren hänvisar till Naturresursinstitutet som räknar med en återhämtning för byggbranschen i slutet av det här året, vilket kommer öka efterfrågan på slutprodukter från skogsindustrin.

"Produktionsvolymerna i Finland av sågade trävaror minskade med 6,8 procent och plywood med 21,6 procent under 2023. Utöver det låga kapacitetsutnyttjandet försvagades lönsamheten i produktionen av fallande priser på slutprodukter och prishöjningen på skogsråvaran", skriver förvaltaren och fortsätter:

"Priserna på timmer och barrträ plywood tyngdes av svag efterfrågan på både den inhemska marknaden och de viktigaste exportmarknaderna inom olika slutproduktsegment."

Men trots att föregående år var tufft på många sätt, så stärktes timmerpriserna i Finland jämfört med året innan. Dessutom steg virkespriserna kraftigt fram till mitten av 2023 i Finland, men började därefter falla mer än vad som kan anses som normala säsongsvariationer. Efter nedgångarna under hösten började dock virkespriserna öka igen, vilket tyder ett stramt läge på virkesmarknaden, enligt förvaltaren.

Vidare skriver förvaltaren att virkespriserna bedöms ligga på en god nivå 2024, eftersom bristen på råvirke ökar konkurrensen på marknaden. Bedömningen är att timmer- och massavedsavverkningen kommer att öka med sex procent till 63 miljoner kubikmeter under året, även om lokala variationer kan förekomma.

"Handeln med skogsfastigheter förväntas inte förändras nämnvärt från förra året, även om passerandet av räntetoppen och de ökade realavkastningskraven kommer att öka attraktiviteten att investera i skog. Priserna på skogsfastigheter stöds av den förväntade virkesprisutvecklingen och de positiva utsikterna för efterfrågan på lång sikt."

Slutligen tillägger förvaltaren att tillväxt, värdetillväxt av träd och försäljning av virke är de de mest hållbara inkomstkällorna på lång sikt. Men ytterligare intäkter väntas komma från markarrendeavtal med vindkraftsföretag.

UB Skog, % Q1, 2024
Fond Q1, förändring i procent 1,12

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -