NOVO NORDISK
BERNIE SANDERS-LEDD KOMMITTÉ UNDERSÖKER PRISER (OMS) (Direkt)

2024-04-25 06:01

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En kommitté i den amerikanska senaten undersöker Novo Nordisks och Eli Lillys priser på diabetes- och viktminskningsläkemedel.

Det rapporterar New York Times.

I en intervju sade senatorn Bernie Sanders, ordförande i kommittén för hälsa, utbildning, sysselsättning och pension, att priserna måste sänkas för att konsumenter ska ha råd med dem samt för att myndigheter inte ska gå i konkurs när de subventionerar läkemedlen.

Tidigare i mars analyserade den amerikanska kongressens budgetkontor huruvida en täckning av fetmaläkemedel från sjukförsäkringsprogrammet Medicare skulle gynna statsfinanserna eller inte. Slutsatsen var att det skulle vara dyrare att subventionera det, trots de positiva långsiktiga effekterna av en förbättrad hälsa.

Bernie Sanders har skrivit ett brev till Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jørgensen och skrev att kommittén ber om intern kommunikation angående prissättningen av Wegovy och Ozempic i USA, där priserna är högre än i andra länder. Kommittén ska också ha efterfrågat information om varför priserna är olika för de två produkterna när båda innehåller samma verkande substans, semaglutid. Vidare frågade kommittén om Novo Nordisks skulle sänka priserna "betydligt" av både produkterna. Ett svar efterfrågas senast den 8 maj.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Eli Lilly - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -