G20
FÖRSLAG OM GLOBAL FÖRMÖGENHETSSKATT PÅ 2% FÖR SUPERRIKA (Direkt)

2024-04-25 10:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finans- och ekonomiministrar från G20-länderna Brasilien, Tyskland, Spanien och Sydafrika föreslår att världens miljardärer ska betala minst 2 procent i en global förmögenhetsskatt.

Det rapporterar The Guardian och hänvisar till en opinionsartikel från ministrarna i tidningen.

Om världens 3.000 miljardärer betalade minst 2 procent skatt på sina snabbväxande förmögenheter skulle det ge 250 miljarder pund extra per år till den globala kampen att bekämpa fattigdom, ojämlikhet och klimatkrisen.

Länderna uppmanar fler länder att ansluta sig till kampanjen och säger att den årliga summan som skulle kunna samlas in skulle räcka för att täcka de uppskattade kostnaderna för skador orsakade av alla förra årets extrema väderhändelser.

"Det är dags att det internationella samfundet tar itu med ojämlikheter och finansierar globala kollektiva nyttigheter på allvar", skriver ministrarna i The Guardian.

De konstaterar att ett av de nyckelinstrument som regeringar har för att främja mer jämställdhet är skattepolitiken.

"Det har inte bara potential att öka det skattemässiga utrymme som regeringar har att investera i socialt skydd, utbildning och klimatskydd. Utformat på ett progressivt sätt säkerställer det också att alla i samhället bidrar till det gemensamma bästa i linje med sin betalningsförmåga. Ett rättvist bidrag höjer social välfärd", skriver ministrarna.

Den franske ekonomen Daniel Zucman arbetar just nu med de tekniska detaljerna för en plan som kommer att diskuteras av G20 i juni. Frankrike har indikerat stöd till en global förmögenhetsskatt och Brasilien har uppmuntrats att USA, även om de inte ställer sig bakom en global förmögenhetsskatt, inte motsätter sig det.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -