DIAMANTER
ANGLO AMERICAN ÖVERVÄGER SÄLJA DE BEERS-ANDEL - WSJ (Direkt)

2024-04-25 10:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den London-noterade gruvkoncernen Anglo American överväger att sälja av andelen av diamantbolaget De Beers, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor. Processen är separat från det uppköpsförslag som inkom under onsdagskvällen.

Lyxvarumärkesägare med potentiellt intresse i diamantbranschen och statliga fonder i arabvärlden har varit bland de eventuella intressenter som presenterats erbjudande om en försäljning av Anglo Americans De Beers-andel, enligt Wall Street Journal.

Anglo American har genomfört en omfattande utredning av tillgångsportföljen som en konsekvens av lägre råvarupriser som skakat om gruvindustrin. Produktionskostnaderna måste ned, är synsättet.

Diamantmarknaden har varit särskilt drabbad. Anglo American gav så sent som i februari besked om att en nedskrivning till ett värde av 1,6 miljarder dollar görs för De Beers-andelen.

Om en sammanslagning görs mellan Anglo American och BHP så skapas världens största kopparbolag med cirka 10 procent av den globala produktionen. Budet värderar Anglo American till 31 miljarder pund. Aktien steg med 13 procent på Londonbörsen under torsdagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -