AAK
MER REDO ÄN NÅGONSIN ATT GÖRA FÖRVÄRV – VD (Direkt)

2024-04-25 11:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) AAK, som producerar växtbaserade oljor och fetter, är "mer redo än någonsin att göra förvärv, både större transformativa samt mindre så kallade "bolt-on-förvärv".

Det säger vd Johan Westman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har en löpande utvärdering av förvärv. Det är vi duktiga på och det har vi gjort förut. Vi är fortsatt intresserade av att kunna göra en geografisk expansion, bolt-on-förvärv (tilläggsförvärv reds anm) och att skapa synergier för att lyfta verksamheten", säger han och fortsätter:

"Vi gjorde det senast på sydostsidan av Indien där vi köpte en minde verksamhet som inte hade så mycket volym men där vi nu investerar för att lyfta verksamheten till den nivå vi vill ha."

Johan Westman lyfter samtidigt att bolaget i dag har en stark finansiell ställning, vilket även öppnar för mer transformativa förvärv.

"Vi har också en stark finansiell position i dag, och vi har blivit större som bolag, så vi har också möjligheter att göra större, mer transformativa förvärv om den möjligheten skulle ges"¨, säger han.

Han poängterar dock att AAK opererar i en mindre fragmenterad bransch med färre konsolideringsmöjligheter.

"Budskapet är att vi är mer redo än någonsin. Vi har förmågan och skulle möjligheten komma så har vi kapaciteten att göra det", konstaterar han.

Är det någon specifik region av extra intresse?

"Indien är en stark tillväxtmarknad. Nu gjorde vi ett mindre förvärv där men jag tror att det finns möjligheter att växa ytterligare där. I Sydostasien och hela Asien samt Australien finns det möjligheter för AAK att växa", säger AAK-chefen.

AAK är i dag väletablerade i Latinamerika, USA och Europa men även där finns det möjligheter till mindre och medelstora förvärv, enligt Johan Westman.

Finns det något affärsområde där du anser att ni kan komplettera ert erbjudande ytterligare?

"Vad vi tittar efter är att förvärva ett företag inom vår 'core' (kärnverksamhet reds anm), det vill säga att förädla oljor och fetter. De verksamheterna är typiska verksamheter där du kan köra både Food Ingredients- och Chocolate & Confectionery-produkter i samma fabrik", säger han.

För AAK:s affärsområde Technical Products & Feed, där bolaget strävar efter att ersätta fossila ingredienser i tekniska produkter som ljus, kosmetik och dylikt, finns större möjligheter till transformativa förvärv.

"Det här är ett ganska brett område som vi satsar på och där vi tittar på vilka andra typer av fossila oljor, fetter, paraffiner och likande som vi skulle kunna ersätta med vegetabiliska lösningar", säger Johan Westman.

Technical Products & Feed är i dag AAK:s minsta affärsområde. Under det första kvartalet uppgick volymerna till 79.000 ton medan rörelseresultatet per kilo låg på 0:67 kronor, klart lägre än koncernsnittet på 2:26 kronor.

"Där kan det vara så att det öppnas upp en möjlighet att göra ett riktat förvärv för att få in ett bolag som redan har en kundbas och ett applikationskunnande som vi inte sitter på i dag."

Vad gäller annan kapitalallokering uppger AAK:s finanschef Thomas Bergendahl att ledningen har en kontinuerlig dialog med styrelsen men att det slutliga beslutet ligger hos styrelsen.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


AAK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -