VOLVO CARS
UPPRÄTTHÅLLER "VÄLDIGT GOD" PRISDISCIPLIN - FC (Direkt)

2024-04-24 09:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biltillverkaren Volvo Cars upprätthåller en "väldigt god" prisdisciplin i en marknad där flera elbilstillverkare sänkt försäljningspriserna.

Det säger Volvo Cars finanschef Johan Ekdahl i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Resultatet under första kvartalet gynnades av en positiv volymutveckling och lägre materialkostnader, men förbättringen motverkades av försäljningsmix och prissättning, enligt bolaget.

"När man tittar mot första kvartalet i fjol, då det fortfarande var störningar i leveranskedjan, ser vi en normalisering av priserna. Mot det fjärde kvartalet ser jag ingen negativ prisutveckling. Vi upprätthåller en väldigt god prisdisciplin", säger han.

Johan Ekdahl beskriver Volvo Cars första kvartal som "bra", med en tillväxt på 12 procent och en underliggande rörelsemarginal på 7,2 procent.

"Vi är på rätt väg med en volymtillväxt och bättre lönsamhet. Våra åtgärder på de fasta kostnaderna börjar ge effekt in i 2024", säger han.

För helåret 2024 ligger Volvo Cars "helt på spår" vad gäller sitt mål om en tillväxt i volym på över 15 procent, enligt Johan Ekdahl.

Upprampningen av Volvo Cars nya mindre elektriska SUV EX30 går bra och har bidragit till att öka marginalen på elbilar till 16 procent i det första kvartalet, jämfört med 9 procent för helåret 2023, vilket enligt Johan Ekdahl visar att EX30 inte bara bidrar med volymer utan även bra marginaler.

"EX30 ökar som andel, vilket ger en väldigt positiv effekt på marginalerna på elbilar, som fortfarande har en något lägre marginal än totalen i bolaget", säger han.

Under det första kvartalet var Volvo Cars rörelsemarginal 5,0 procent (5,3), men exklusive samriskbolag och intresseföretag ökade marginalen till 7,2 procent (6,6).

För 2026 är målet en underliggande rörelsemarginal som överstiger 8 procent.

Kan ni fortsätta att öka marginalen i år?

"Vi ser en marginalökning redan i det första kvartalet. /…/ Vi är på väg mot målet. Tittar man på marginalerna ska vi vara över 8 procent 2026 och det är jag absolut komfortabel med", säger Johan Ekdahl.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo Car B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -