SSAB
NISCHPRODUKTER STOD EMOT BRA UNDER FÖRSTA KVARTALET - VD (Direkt)

2024-04-24 09:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SSAB levererade ett bra första kvartal givet omständigheterna – och spår ett "okej" andra kvartal.

Det säger SSAB:s vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Särskilt nöjd är vd:n med SSAB:s försäljning av nischprodukter under perioden januari–mars.

"Vi ser att i ett tufft marknadsläge så står våra nischprodukter, som kylda stål och avancerad höghållfast tunnplåt, emot mycket bättre. Och det gör att det sammantaget blev ett bra kvartal", säger Martin Lindqvist vars bolags ebitda-resultat kom in högre än analytikernas förväntningar enligt Infront.

Vad är det mer konkret som gör att ni står emot bättre än konkurrenterna?

"Det är som jag sa våra specialprodukter, som kylda stål där vi är världsledande samt våra höghållfasta martensitiska kallformningsstål till bilindustrin som fortsätter att växa med hög efterfrågan i form av bättre priser och bättre intjäning över tid. Det här ligger i vår strategi att gå mer och mer bort från standardprodukter in i specialprodukter".

Under det andra kvartalet spår SSAB att leveranserna kommer att öka i samtliga divisioner, men att priserna väntas bli något lägre.

"Det är nästan alltid en säsongsmässig uppgång i andra kvartalet sekventiellt över första kvartalet. Sedan hade vi problem med strejken i Finland där vi inte fick ut material och inte producerade för fullt. Det kostade oss 350 miljoner kronor, så vi kommer få ut mer volymer. Vi ser heller inte att råvarupriserna är på väg upp, men det kan nog bli ett okej kvartal också", fortsätter Martin Lindqvist och tillägger att det andra kvartalet belastas SSAB Europes rörelseresultat med ytterligare cirka 125 miljoner kronor från strejken.

I början på april meddelande SSAB att bolaget ska bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå till en kostnad om 4,5 miljarder euro. Marknaden har sedan dess handlat ned aktien med omkring 10 procent.

"Det jag har läst av från kapitalmarknaden är att de tycker att det här långsiktigt är helt rätt väg att gå. Vi har utvecklat den här tekniken och har patenterat tekniken och nu investerar vi och det finns ett stort intresse på marknaden. Det här kommer bli väldigt bra", säger Martin Lindqvist.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -