POLITIK
UPPREPAR FÖRSLAG OM TILLFÄLLIG BANKSKATT – DAMBERG (S) (Direkt)

2024-04-24 13:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Socialdemokraterna upprepar i sin vårbudgetmotion förslaget om en tillfällig bankskatt på bankernas räntenetto. Detta skulle ge 8,3 miljarder kronor till hushållen och välfärden under resten av 2024.

Det sade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på onsdagen.

"Den ekonomiska krisen drabbar inte alla, medan hushållen går på knäna gör bankerna storvinster", sade han och tillade att räntenettot för de banker som hittills rapporterat resultat för första kvartalet har fortsatt öka från redan rekordhöga nivåer.

Damberg konstaterade att bankernas rekordvinster fortsätter samtidigt som hushållen pressas hårt, av höga kostnader, framförallt de med små marginaler. Svenska folkets skulder är också rekordhöga och fler barnfamiljer vräks.

Han sade att räntekostnaderna är drivande i kostnadskrisen och att vanliga barnfamiljer har fått rekordstora kostnadsökningar.

Damberg sade vidare att en drivkraft är den bristande konkurrensen inom banksektorn, bankskatten skulle ge incitament åt bankerna att minska sina räntenetton.

Han sade också att statliga SBAB skulle kunna användas för att öka konkurrensen och "sänka trösklarna" för hushåll att byta bank. De vill att SBAB ska kunna erbjuda löne- och transaktionskonton, ges nya ägardirektiv och att avkastningskraven ska ses över.

Enligt Mikael Damberg är det bra att Riksbanken nu flaggat för räntesänkningar, han tror att "alla svenskar" med bolån längtar efter detta.

"Jag hoppas att Riksbanken snart känner sig tillräckligt säkra för att sänka räntorna", sade han.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -