Nordea spår att trycket på hushållen och företagen lättar - konjunkturrapport (Finwire)

2024-04-24 09:30

Mycket faller nu på plats efter flera turbulenta år, inflationen normaliseras och centralbanken sänker sina räntor. Trycket på de svenska hushållen och företagen lättar även fast geopolitiska risker kvarstår. Det skriver Nordea i sin senaste konjunkturrapport.

Nordea skriver att den svenska ekonomin har stagnerat de senaste två åren, men att avmattningen kommer från ett starkt utgångsläge och resursutnyttjandet är något svagare än normalt

"Exportsektorn har gått starkt medan centrala delar av den inhemska ekonomin har utvecklats svagt. Många företag och hushåll är nu i behov av lägre räntor för att inte avmattningen ska fördjupas med fler konkurser och stigande arbetslöshet som följd", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Banken resonerar att den svaga kronan, som ofta anges som ett skäl för Riksbanken att avvakta med räntesänkning, inte är ett lika tungt argument när inflationen fallit under 2-procentsmålet.

"Det finns inga inhemska skäl för Riksbanken att inte sänka räntan. Konjunkturen är svag, arbetsmarknaden försämras och inflationen förväntas ligga under målet under överskådlig tid. Nu är det upp till bevis för Riksbanken att visa att den kan agera mer självständigt utifrån svenska förhållanden", säger Winsth.

Vidare kommenteras befolkningstillväxten, som är den lägsta på 20 år och väntas utvecklas svagt även framöver. Nordea menar att det lär få konsekvenser för byggbranschen, kommuner och regioner, vilket i sin tur leder till att tillväxten dämpas på kort och lång sikt.

Det geopolitiska läget har försämrats och dämpas riskvilja i kombination med ett högre oljepris kan påverka det ekonomiska läget.

"Det är klokt att vara ödmjuk inför ökade globala spänningar, men om läget inte försämras finns det goda förutsättningar för sänkta räntor och återhämtning. Den globala efterfrågan tycks ha bottnat, vilket är viktigt för svensk ekonomi och våra exportbolag".

Sverige, nyckeltal 2022 2023 2024p 2025p
BNP, % 2,7 -0,2 0,4 1,9
BNP, kalenderkorrigerad, % 2,7 0,0 0,4 2,1
Arbetslöshet (AKU), % 7,5 7,7 8,4 8,2
Inflation, KPIF, årsgenomsnitt, % 7,7 6,0 1,9 1,7
Källa: Nordea

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -