DWS Invest SDG Global Equities ökade 4,08 procent i mars - aktieurvalet bidrog positivt (Finwire)

2024-04-24 12:24

Fonden DWS Invest SDG Global Equities LC steg 4,08 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,73 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Paul Buchwitz.

Inledningsvis skriver förvaltaren att optimismen på aktiemarknaderna fortsatte in i mars, när flera index nådde nya toppnoteringar. Cykliska sektorer som energi, material och finans noterade de största uppgångarna, medan sällanköpsvaror, fastighet, teknik och hälsovård tillhörde förlorarna.

"En viktig drivkraft bakom detta var kombinationen av å ena sidan mer positiva ekonomiska utsikter och å andra sidan utsikterna till räntesänkningar från centralbankerna i USA och Europa", skriver förvaltaren.

För fondens del bidrog aktieurvalet överlag positivt under månaden, inte minst i sektorer som teknologi, hälsovård, sällanköpsvaror och -tjänster samt finans. Aktieurval inom industri och dagligvaror påverkade istället negativt.

Sektorallokeringen hade ett svagt negativt bidrag, där undervikterna i energi och finans, samt övervikten i hälsovård tyngde avkastningen. Undervikten i sällanköpsvaror och -tjänster samt övervikten i allmännytta bidrog samtidigt positivt.

Gällande portföljförändringar avyttrades innehavet i Reckitt Benckiser Group, medan det i Danaher minskade och positionen i UPM-Kymmene ökade.

Slutligen skriver förvaltaren att det geopolitiska läget har förändrats sedan 2022 när Ryssland invaderade Ukraina. Dessutom är relationen mellan USA och Kina fortsatt spänd.

"Tillväxtmarknaderna står fortfarande inför stora utmaningar, men bör med all sannolikhet fortsätta att vara en drivkraft för den globala ekonomiska tillväxten, om än på medellång sikt. Kortsiktig volatilitet i investeringar på tillväxtmarknaderna är säkerligen att vänta även framöver."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Medtronic, Microsoft och Unitedhealth Group med portföljvikter om 4,6, 4,6 respektive 4,1 procent. Största sektorer var samtidigt hälsovård, industri och informationsteknologi.

Gällande den geografiska exponeringen var den största mot USA med 44,5 procent av allokerat kapital, följt av Frankrike och Tyskland med 12,0 respektive 8,2 procent.

DWS Invest SDG Global Equities LC, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 4,08
Fond i år, förändring i procent 8,73

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -