SPP Generation 70-tal
SPP Generation 70-tal ökade 5,50 procent i mars - relativt höga värderingar för amerikanska aktier (Finwire)

2024-04-23 12:18

Fonden SPP Generation 70-tal steg 5,50 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,65 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,12 procent och är därmed bättre än index som har ökat 10,01 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Olav Chen.

Under mars månad steg Stockholmsbörsen, mätt som SBXCAP, med 5,0 procent och globala aktier, mätt i MSCI DM, steg med 6,3 procent. Aktier i tillväxtregioner, MSCI EM, steg med 5,3 procent.

Den svenska penningmarknaden steg med 0,3 procent, svenska statsobligationer steg med 0,9 procent och svenska bostadsobligationer steg med 0,7 procent.

Fonden har erhållit positiva bidrag från övervikten inom aktier samt svenska aktiva räntefonder.

"I början av det andra kvartalet 2024 är det tydligt att makroutvecklingen fortsätter enligt ett liknande mönster som under det senaste halvåret. Tillväxtutsikterna för USA justeras fortsatt upp medan de fallit ytterligare i euroområdet", skriver förvaltaren.

I och med detta menar förvaltaren att de förväntade räntesänkningarna från den amerikanska centralbanken skjuts fram i tiden. Trots detta har aktiemarknaden stått emot väl.

På grund av förväntningarna kring kommande räntesänkningar och allt mer duvaktiga signaler från Fed, har marknaden sedan i höstas varit allt mer risktagande. Nu förväntar man sig antingen en mjuklandning för ekonomin, alternativt ingen landning alls.

I början av april valde man att minska andelen aktier i fonden.

"Vi har därmed utnyttjat marknadsuppgången som varit sedan oktober 2023 och vi noterar att i synnerhet amerikanska aktier är relativt högt prissatta historiskt sett. Fonden har nu en något högre andel aktier jämfört med jämförelseindex men kommunikationsmässigt hamnar innanför det vi kallar normalvikt inom aktier och obligationer."

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Storebrand Emerging Markets, Microsoft och Atlas Copco med exponeringar om 5,99, 2,86 respektive 2,75 procent.

De största sektorerna i fonden vid månadsskiftet var informationsteknik, industri och finans med exponeringar om 20,82, 20,03 respektive 19,63 procent.

SPP Generation 70-tal, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 5,50
Index MM, förändring i procent 4,65
Fond i år, förändring i procent 11,12
Index i år, förändring i procent 10,01

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SPP Generation 70-tal - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -