POLITIK
VÄLDIGT OROAD ÖVER HUSHÅLLENS EKONOMI – ANDERSSON (S) (Direkt)

2024-04-23 11:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är bekymrad över de signaler som regeringen och Sverigedemokraterna skickar till företagen och väldigt orolig över hushållens ekonomi, där regeringen stöttar mindre än de andra nordiska länderna gjort.

Det sade hon vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Andersson kritiserade regeringens och SD:s inställning till de gröna företagen i norra Sverige.

"Det som händer i världen är att man går över till grön teknik, oavsett vad den svenska regeringen gör. Ska backa in i framtiden?", sade hon.

Andersson sade vidare att Socialdemokraterna velat se ett extra barnbidrag och permanenta det tillfälliga bostadsbidraget för att stötta personer med små marginaler.

"Det är tuffa ekonomiska tider, och konkurrensen fungerar inte som den ska, den måste fungera bättre än den gör i dag", sade hon och upprepade sektorer som hon nämnde i sitt linjetal nyligen, som banker, apotek, bilbesiktning och livsmedelsföretag, där marknaden inte fungerar som den ska.

Magdalena Andersson upprepade också att Socialdemokraterna inte vill ha några vinster i skolan, "vinstintresset ska inte driva skolan", exakt hur detta ska göras på ett ordnat sätt ser en utredning på just nu.

"Det är vinstjakten som ska bort", sade hon.

På en fråga om hur hon ser på möjligheterna till skattesänkningar de kommande åren svarade Magdalena Andersson att allting handlar om vilken tillväxt vi har. Har vi god tillväxt får vi också resurser att fördela, men om vi har ett lågt skatteuttag så kan vi inte ha den bästa välfärden.

"Jag ser inte att mycket av reformutrymmet kan gå till skattesänkningar, nej det gör jag inte", sade hon. Tidigare sade hon att hon är beredd att diskutera skattesänkningar som är fördelningsmässigt bra.

Hon lyfte samtidigt fram att vi har stora investeringsbehov de kommande åren, exempelvis inom välfärden, försvaret, infrastrukturen och civilsamhället.

På en fråga om vad hon skulle vilja riva upp först om hon blir statsminister igen efter nästa val sade hon:

"Jag skulle vilja riva upp de besparingar som görs i sjukvården, jag är väldigt bekymrade över tillståndet i svensk sjukvård", sade S-ledaren.

Hon fick också en fråga om Miljöpartiets blivande språkrör Amanda Linds artikel i helgen där hon skrev att hon vill att politiken ska sätta en gräns för ekonomisk tillväxt.

Magdalena Andersson hade tolkat artikeln som att Lind sagt att vi inte kan ha en rovdrift där vi har tillväxt på bekostnad av planeten.

Hon konstaterade att hennes parti har ett tydligt kongressbeslut om att de vill se ett balansmål, men därutöver också lånefinansiera investeringar som gör klimatnytta. Ingen exakt siffra har satts på detta, och ramverket måste också ändras för att detta skulle vara möjligt.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -