EPIROC
UPPREPAR PROGNOSER, SKA ÖKA EFFEKTIVITETEN YTTERLIGARE (Direkt)

2024-04-23 08:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsbolaget Epiroc, verksamt inom gruv- och infrastrukturutrustning, förväntar sig på kort sikt att den underliggande gruvefterfrågan, både för utrustning och eftermarknad, kommer att ligga kvar på en hög nivå. Efterfrågan från bygg- och anläggningskunder förväntas samtidigt fortsätta vara svag.

Det skriver vd Helena Hedblom i rapporten för det första kvartalet och upprepar därmed utsikterna från bokslutsrapporten.

Epirocs effektivitet och lönsamhet ska dock öka med ytterligare åtgärder för att möta högre kostnader.

Den underliggande aktiviteten inom gruvnäringen fortsatte att vara hög under kvartalet, skriver Helena Hedblom. Nivån av stora order var dock lägre än under jämförelseperioden, 400 miljoner kronor mot 900 miljoner kronor.

Orderingången för gruppen minskade till 14,2 miljarder (14,7), motsvarande en organisk minskning om 3 procent. Den organiska tillväxten inom service var 9 procent med stöd från halvtidsservice och en hög efterfrågan på automation för blandad flotta.

Inom bygg- och anläggning var efterfrågan för hydrauliska tillbehör fortsatt svag. Efterfrågan inom tunnelbyggen och infrastruktur beskrivs som stabil.

"Sekventiellt, jämfört med föregående kvartal, uppnådde vi en organisk tillväxt om 2 procent, drivet av högre orderingång för service och bergborrverktyg", säger Helena Hedblom.

Intäkterna ökade 3 procent på organisk basis till 14,1 miljarder kronor (13,9). Det justerade resultatet på 2,9 miljarder kronor (3,2) gav en marginal på 20,4 procent (23). Nedgången förklaras av högre kostnader och negativa mixeffekter, skriver vd:n. Bland dessa finns en lägre andel intäkter från service och hydrauliska tillbehör.

"Flera åtgärder har genomförts för att stärka effektiviteten och lönsamheten. Kostnaderna var högre än under det första kvartalet 2023, men sekventiellt har vi redan åstadkommit strukturella besparingar. Ytterligare aktiviteter kommer att genomföras i hela organisationen. Till exempel kommer vi att öka effektiviteten inom vår serviceorganisation samt i våra fabriker", säger Helena Hedblom.

Vad avser kassaflödet och rörelsekapitalet förklaras en förbättring av det förstnämnda till 1,8 miljarder kronor (0,3) av bättre utveckling av det sistnämnda jämfört med första kvartalet i fjol.

"Rörelsekapitalet är fortfarande på nivåer som vi inte är nöjda med, främst på grund av höga lagernivåer av färdig utrustning (maskiner som är beställda av, och på väg till, kunder runt om i världen). Vi ökar kapaciteten i våra marknadsbolag för att snabba på de slutliga modifikationerna för att minska ledtiderna och förbättra faktureringen", skriver vd:n.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Epiroc B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -