EPIROC
CITI OCH PARETO RÄKNAR MED SMÅ ESTIMATFÖRÄNDRINGAR (Direkt)

2024-04-23 10:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsbolaget Epiroc, verksamt inom gruv- och infrastrukturutrustning, presenterade en svagare rapport än väntat under morgonen och aktien sjönk tillbaka i börshandeln. Men analytiker hos Citi och Pareto Securities räknar med små estimatförändringar.

Citi tror att marginalen inom Exploration & Surface drilling-divisionen (verksam inom utrustning för exploatering och ytborrning) nu nått en lågpunkt, givet ökade effektivitetsåtgärder under 2024.

"Som ett resultat av detta ser vi i grova drag en mindre konsensusjustering för vinst per aktie", skriver Citi, som rekommenderar behåll och har riktkurs 207 kronor.

Pareto Securities noterar ytterligare en något svagare rapport än förväntningarna både avseende orderingång och organisk tillväxt. Liksom i Citis analys påpekas det att bristen på större order förklarar stora delar av resultatbesvikelsen.

"Vi spår 2-3 procent lägre estimat till följd av den svagare orderingången, men också mot bakgrund av marginalförsvagningen, även om vi förväntar oss att gruvorder tickar uppåt samtidigt som serviceförsäljningen förbättras", skriver Pareto, som har rekommendationen behåll och riktkurs 220 kronor.

Rörelseresultatet kom in på 2.760 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig 2.974 miljoner kronor enligt en sammanställning som Infront gjort av 14 analytikers prognoser. Rörelsemarginalen var 19,5 procent.

Det justerade rörelseresultatet blev 2.887 miljoner kronor, mot väntade 2.996 miljoner kronor. Den justerade rörelsemarginalen var 20,4 procent.

Nettoomsättningen blev 14.143 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 14.366 miljoner. Den organiska försäljningstillväxten var 3 procent, vilket kan jämföras med snittförväntan om 3,2 procent.

Orderingången var 14.162 miljoner kronor, att jämföra med analytikernas snittprognos på 14.902 miljoner. Den organiska orderingångstillväxten var -3 procent, jämfört med förväntade -1,3 procent.

Epirocs aktie handlades till 206 kronor på tisdagen, efter en nedgång på 1,2 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Epiroc B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -