CIBUS
SER INGEN INBROMSNING, AKTIEN EN ATTRAKTIV VALUTA - VD (Direkt)

2024-04-23 09:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Cibus vd Christian Fredrixon ser ingen inbromsning på bolagets marknader trots de tvära kasten i ekonomin med volatil inflation och skakig konjunktur. Han tror samtidigt att Cibus-aktien är en attraktiv valuta i eventuella affärer framåt.

"Det är tvära kast i ekonomin och i inflationen. Men för dagligvarubranschen i sig, och varför vi har valt den branschen är för att det är en otroligt stabil underliggande affär. Du har en stabilitet i omsättningen i butikerna. Dagligvaruförsäljningen växer snabbare än inflationen i alla marknader vi finns i", säger Cibus vd Christian Fredrixon i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Han nämner dagligvarubranschens flexibilitet som en styrka med snabbfotade dagligvarukedjor som konkurrerar med varandra.

"Fastigheten i sig står kvar medan innehållet kan ändra sig", summerar han.

I övrigt är bolagets fokus att försöka växa kassaflödet per aktie över tid.

"Det är både i bolagets DNA och det som jag tycker är rätt för bolaget på sikt. Sedan måste man anpassa det till marknadsförutsättningarna såklart", säger han och fortsätter:

"När och om tillväxten kommer så är det för att förutsättningarna är rätt."

Under kvartalet har Cibus emitterat totalt tre obligationer, något som minskat bolagets räntekostnader samtidigt som det förlängt Cibus förfallostruktur, går det att läsa i rapporten.

Under det första kvartalet ökade Cibus sin intjäningsförmåga per aktie från 0:95 euro per aktie till 0:96 euro per aktie. Parallet har bolaget klubbat en utdelning om sammanlagt 0:90 euro per aktie för verksamhetsåret.

Finns det några pengar kvar att växa med när ni har delat ut?

"Vi delar ut en stor del av resultatet så är det. Men vi har en kassa som vi kan använda för att växa om vi pratar om mindre förvärv, vi har seniora banker som står bakom oss och vi har en likvid aktie som ger en löpande utdelning – och det tror jag är en attraktiv betalningsvaluta i affärer", säger Christian Fredrixon.

Cibus har historiskt sett- vid sex tillfällen enligt vd - finansierat större förvärv med emissioner.

"Apportemissioner är en möjlig väg framåt", uppger han.

Skulle du önska en lägre utdelning och större flexibilitet?

"Utdelningen bestäms av styrelsen och bolagsstämman och jag har egentligen ingen kommentar till den. Det jag kan säga att med en hög utdelning så blir vi väldigt trimmade internt att titta på affärer som verkligen är bra för våra aktieägare. Det finns inget extra att göra affärer med som inte är bra", uppger Cibus-chefen.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -