ALLEIMA
TEMPORÄRA LEVERANSUTMANINGAR UNDER 1 KV (Direkt)

2024-04-23 11:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålbolaget Alleima upplevde temporära leveransutmaningar under det första kvartalet.

Det skriver vd Göran Björkman i kvartalsrapporten.

"Intäkterna i kvartalet minskade organiskt med 2 procent, främst påverkat av vår mer lågförädlade affär, samt leveransutmaningar relaterade till pågående implementering av ett nytt ERP-system inom våra divisioner Tube och Strip", skriver han.

Minskningen i den justerade ebit-marginalen, till 9,6 procent (10,5), hänvisar Göran Björkman till flera faktorer och nämner lägre fakturering påverkat av tidigare nämnda temporära leveransutmaningar samt underabsorption i produktionen till följd av lägre volymer.

"Även om inledningen av 2024 var något utmanande ser jag positivt på det kommande året. Vi är rätt positionerade för att fortsätta stärka vår produktmix, vi exekverar på våra strategiska prioriteringar samtidigt som vår balansräkning är starkare än någonsin", skriver Göran Björkman.

Han beskriver marknadsläget under inledningen av året som "blandat". Vissa positiva signaler noterades inom några av de segment där efterfrågan tidigare varit dämpad.

"Den stabilisering vi började se under slutet av 2023 fortsatte inom delar av den kortcykliska affären, särskilt inom Strip-divisionens konsumentsegment. Samtidigt var segmenten kemi och petrokemi samt industri i Nordamerika fortsatt utmanande för Tube, medan efterfrågan inom exempelvis kärnkraftssegment var hög", skriver Alleima-vd:n.

Den organiska orderingången för den rullande 12-månadersperioden minskade med 8 procent.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Alleima - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -