ALLEIMA
RÄKNAR INTE MED LEVERANSSTÖRNINGAR 2 KV - VD (Direkt)

2024-04-23 12:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De leveransstörningar som påverkade stålbolaget Alleima negativt under det första kvartalet var temporära.

"Nu ser det bättre ut och jag räknar inte med att vi ska se dem (leveransstörningarna, reds anm) i det andra kvartalet", säger Alleimas vd Göran Björkman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Leveransutmaningar var relaterade till bolagets pågående implementering av ett nytt ERP-system inom divisionerna Tube och Strip.

"Det har varit stökigt./…/ Framförallt vad gäller en del migrerade order där vi har varit tvungna till manuell hantering, vilket har tagit längre tid och lett till leveransförseningar", förklarar Göran Björkman.

Han beskriver det första kvartalet som "relativt utmanande", men som ett kvartal där Alleima ändå har kunnat försvara marginalerna.

Som bolaget har kommunicerat under flera tidigare kvartal är marknadsbilden första kvartalet blandad eftersom bolaget har bred exponering mot många kundsegment.

Alleima-vd:n lyfter fram vissa ljusa signaler i marknaden, men poängterar att han ändå vill vara försiktig med uttalanden kring framtiden.

"Jag är lite mer positiv än tidigare till marknaden ändå", säger han.

Göran Björkman förklarar att de marknadssegment som har varit starka - som olja och gas, kärnkraft, gruv- och anläggning och medicin - fortsätter att vara starka. De segment som tidigare har varit svaga visar samtidigt ljusare signaler. Han pekar ut konsumentsegmentet som det som tydligast har vänt upp.

"Flera av de svaga segmenten ser ut att ha bottnat", säger Göran Björkman.

Alleima-vd:n lyfter fram bolagets "motståndskraftiga" marginal som ett styrketecken under kvartalet. Kvartalets justerade rörelsemarginal blev 9,6 procent (10,5).

Med utmaningarna i marknaden, kan ni ligga över målet om en rörelsemarginal över 9 procent även i år?

"Ja, det är vårt absoluta mål och jag ser inte att vi inte ska klara det."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Alleima - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -