RobecoSAM Smart Materials Fund ökade 2,78 procent i mars – styrka i energilagring och byggnadseffektivisering (Finwire)

2024-04-19 11:45

Fonden RobecoSAM Smart Materials Fund D EUR steg 2,78 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,42 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,69 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,37 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Pieter Busscher och Mutlu Gundogan.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att klustret för avancerade material uppvisade en stark uppgång, där särskilt segmenten energilagring och byggnadseffektivisering drev utvecklingen. Segmentet för omställningsmetaller gick svagare medan smart tillverkning överlag utvecklades positivt.

Inom byggnadseffektivisering utvecklades aktier som Owens Corning och Topbuild starkt. Inom energilagring var det istället batteritillverkarna CATL och Samsung SDI som stärkte efter positiva nyhetsflöden och resultat.

Inom omställningsmetaller fortsatte Arcadium Lithium backa, en nedgång som mildrades av Bolidens och Befesas styrka efter stigande råvarupriser.

Därutöver tappade innehav som Dassault Systèmes och Arm, medan innehav i Regal Rexnord och Yaskawa utvecklades positivt.

Förvaltarna skriver att tillväxtteman relaterade till minskade utsläpp, mer effektiva material och produktionstekniker påverkar sektorerna, där effektiva byggmaterial, 3D-programvara, Internet of Things och robotföretag visar attraktiva investeringsmöjligheter.

I investeringsklustret återvinning och cirkulära system, som fokuserar på återanvändning, återvinning och återanvändning av plast, uppges attraktiva möjligheter leda till mer cirkulära affärsmodeller.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var PTC, Teradyne och Topbuild med portföljvikter om 5,15, 4,96 respektive 4,90 procent.

RobecoSAM Smart Materials Fund D EUR, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,78
Index MM, förändring i procent 3,42
Fond i år, förändring i procent 3,69
Index i år, förändring i procent 11,37

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -