MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-04-19 15:06

TISDAG DEN 23 APRIL

===================

- EMU: PMI (prel) april kl 10.00

Industri-PMI sjönk till 46,1 i mars från 46,5 i februari, medan tjänste-PMI steg från 50,2 till 51,5. Det kombinerade PMI steg från 49,2 till 50,3, första gången i tillväxtzonen sedan maj 2023.

"Fokus kommer att ligga på tillväxtmomentum i de stora ekonomierna när preliminära PMI släpps. Resultaten i Europa kommer vara av särskilt intresse efter missarna i industrimåtten för Tyskland och Frankrike förra månaden", skriver Deutsche Bank.

- Riksbanken: Erik Thedéen talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 18.00

Det låga inflationsutfallet för mars har stärkt förväntningarna om att Riksbanken sänker i maj, och marknaden prisar nu in en sannolikhet för det på cirka 80 procent.

Direktionsledamoten Aino Bunge var i ett anförande relativt vag, och välkomnade inflationsutfallet men upprepade bara tidigare hållning om öppning för att sänka i "maj eller juni". Kronan är en faktor för Riksbanken och fokus ligger nu på signaleringen inför nästa möte, där Thedéens tal just nu är det enda inlagda i kalendern.

ONSDAG DEN 24 APRIL

===================

- SCB: arbetslöshet mars kl 8.00

Den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk till 8,0 procent i februari från 8,2 procent i januari. Nu väntas en uppgång till 8,2 procent i mars enligt Infronts prognosenkät.

Swedbank tror att arbetslösheten stiger till 8,2 procent säsongsrensat. Arbetsförmedlingens månadsrapport för mars visade att arbetslösheten steg mellan februari och mars och antalet nyanmälda lediga platser indikerar att efterfrågan på arbetskraft är dämpad. Även antalet konkurser är på höga nivåer och antalet anställda som drabbas har ökat under inledningen av året.

De tror att sysselsättningen som började minska under början av 2024 fortsätter att minska under årets gång, och att arbetslösheten kommer att toppa strax under 8,5 procent.

Under slutet av året inleds en återhämtning på arbetsmarknaden som får mer vind i seglen under 2025, då sysselsättningstillväxten tar fart.

Riksbanken tror nu att arbetslösheten toppar på 8,3 procent under det andra kvartalet i år, ned från 8,7 procent i novemberprognosen. Arbetsmarknaden utgör samtidigt den tydligaste inhemska nedåtrisken för närvarande.

"Riksbanken vill därför undvika att vänta med räntesänkningarna för länge och vi räknar med en första räntesänkning i maj", skriver Swedbank.

- Tyskland: IFO-index april kl 10.00

IFO-index har stigit de senaste två månaderna och låg i mars på 87,8. Såväl index för nuläget som framtiden steg.

Unicredit ser en uppgång till 88,8 i april, vilket skulle vara den högsta nivån sedan maj 2023. Det framåtblickande indexet väntas stiga mer kraftfullt.

"Den främsta triggern är sannolikt att den överdrivna pessimism bland sektorerna som prisats in har avtagit, tillsammans med en acceleration i global handel och förhoppning om en uppgång i inhemsk efterfrågan på grund av lägre räntor. Spänningarna i Mellanöstern kan dock dämpa sentimentet", skriver de.

TORSDAG DEN 25 APRIL

====================

- KI: konjunkturbarometer april kl 9.00

Barometerindikatorn steg till 93,1 i mars, med en uppgång i alla sektorer utom bygg. Även hushållens förtroende steg, om än från fortsatt nedpressade nivåer.

Denna gång är det kvartalsbarometern, som även innehåller frågor om arbetskraftsbrist och företagens inflationsförväntningar.

- USA: BNP (est) 1 kv kl 14.30

USA-ekonomin har visat oväntad motståndskraft. BNP ökade med 3,4 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet, och nu väntas en viss inbromsning. Commerzbank ser en BNP-ökning på 2,2 procent.

"Privatkonsumtionen var återigen en stark drivkraft, och bostadsbyggandet gynnades av den tillfälliga räntenedgången. Kommersiella fastigheter, som tidigare gynnats av stimulanser, antas ha stagnerat. Ett sådant utfall skulle indikera att den amerikanska ekonomin är lång väg från en recession", skriver de.

FREDAG DEN 26 APRIL

===================

- BOJ: räntebesked kl 6.00

Väntas hålla räntan oförändrad ett tag till, efter att ha höjt i mars, den första höjningen på 17 år.

I en Reutersenkät spår cirka en tredjedel att BOJ höjer igen tredje kvartalet, medan en tredjedel ser det ske under fjärde kvartalet.

- USA: konsumtion och inflation (PCE) mars kl 14.30

Fokus på inflationen efter att KPI kommit in högre än väntat vilket lett en fortsatt korrektion i Fed-förväntningarna.

ING noterar att kärn-KPI steg med 0,4 procent i mars jämfört med februari, ungefär dubbla takten som krävs för att få ned inflationen till målet över tid.

Kärn-PCE är däremot ett bredare mått som bland annat mäter hälsovård och försäkringar på annat sätt.

"Vi tror att det kommer att komma in på +0,3 procent m/m eller +2,8 procent y/y vilket är lägre än KPI men fortsatt för högt för att vara bekvämt, vilket bör bekräfta marknadens förväntningar om att den tidigaste tidpunkten för en Fed-sänkning blir i september", skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -