IRAN
UNDERRÄTTELSETJÄNST TROR RISK FÖR NY HÄMND ÄR LÅG - CNN (Direkt)

2024-04-19 07:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nya hämndattacker kommer sannolikt inte bli aktuella som svar på nattens förmodade angrepp mot den iranska staden Isfahan, där det hörts explosioner som antas ha israelisk avsändare, rapporterar CNN med hänvisning till en underrättelsekälla.

Under natten kom medierapporter om att Israel har avfyrat robotar mot mål i Iran. Från iranskt håll har det hävdats att drönare skjutits ned i Isfahan, vilket orsakat explosioner.

Oroligheternas upptrappning har varit en av nyhetsflödets väsentligaste delar under den senaste veckan. Rapporterna om nattens explosioner fick oljepriserna att stiga kraftigt. Under morgonen sjönk dock priserna tillbaka avsevärt från nattens högstanivåer.

Enligt amerikanska underrättelsekällor var inte Irans kärnkraftsanläggningar mål för attacken, enligt medieuppgifter. Detonationerna, som alltså enligt Iran orsakades av luftvärn, ska ha skett dels i närheten av en civil flygplats, dels en militäranläggning i Isfahan.

Flera civila flygplan kunde konstateras gira skarpt i sina rutter i samband med explosionen, något som framgår av flera webbplatser för flygspårning.

För mindre än en vecka sedan avfyrade Iran mer än 300 missiler och drönare som svar på en tidigare konsulatattack i Damaskus som dödade flera ur landets militära toppskikt. Israel har anklagats för attacken. Missil- och drönarangreppet neutraliserades närmast fullt ut av en lyckad luftvärnsoperation med stöd av USA, Storbritannien och Frankrike samt deras allierade i Mellanöstern.

Efter missil- och drönarangreppet har Israel i flera dagar hotat med att svara på attackerna.

Flera världsledare har tidigare under veckan uppmanat Israel att visa återhållsamhet. Bland annat har den amerikanska Presidenten Joe Biden avrått Israel från att svara med anledning av oro att en israelisk motattack skulle kunna eskalera situationen mot utbrott av ett fullskaligt krig.

Oljenoteringar klockan 06:59
Råolja (pris/fat):                                        31/12
WTI, första terminen        +1:77 USD     84:50   2,14%  17,93%
Brent, första terminen      +1:71 USD     88:82   1,96%  15,29%
KÄLLA: Infront.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -