GEOPOLITIK
LUFTVÄRNSBASER I SYRIEN OCKSÅ ANGRIPNA UNDER NATTEN (Direkt)

2024-04-19 08:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Israel har angripit luftvärnsbaser i södra Syrien under natten, enligt Syriens försvarsdepartement, rapporterar Sky News. Det påstådda angreppet är i tillägg till den misstänkta attacken mot Iran.

Baserna i södra Syrien ska ha angripits med missiler avfyrade i norra Israel. Några personskador ska inte ha åsamkats, men däremot ska materiella skador ha vållats luftvärnsbaserna, enligt försvarsdepartementet.

Det påstådda angreppet mot Iran, i staden Isfahan, är att betrakta som en hämnd för förra helgens attack från Iran mot Israel. 300 missiler och drönare skickades mot Israel, men en lyckad luftvärnsoperation neutraliserade angreppet.

Nattens attack ska enbart ha utförts med drönare, i motsats till vad som rapporterades initialt då det var tal om missiler. Iran hävdar att drönare skjutits ned och gett upphov till explosioner, men att anfallet ska betraktas som misslyckat.

Finansmarknaderna reagerade med en tydlig riskflykt på nattens händelseutveckling, men oron avtog i takt med att de lugnande uppgifterna dök upp i nyhetsflödet. Underrättelsekällor i Mellanöstern och även seniora iranska statstjänstemän ska ha uttryckt att det inte finns några direkta planer på ny hämnd från Iran mot Israel efter nattens angrepp.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -