FED
FRAMSTEGEN MED INFLATIONEN HAR STANNAT AV - GOOLSBEE (Direkt)

2024-04-19 16:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Framstegen när det gäller inflationen i USA har stannat av och det verkar rimligt att vänta på mer klarhet innan styrräntorna sänks.

Det sade Austan Goolsbee, Fed-chef i Chicago, i ett tal på fredagen enligt Reuters. Han röstar i Feds ränteråd, FOMC, nästa år.

Han sade att den nuvarande restriktiva hållningen för penningpolitiken är lämplig och att han ser mer utrymme för framsteg när det gäller tjänsteinflationen då arbetsutbudet ökar.

Fed-företrädaren är fortsatt optimistisk om att inflationen kommer att förbättras de kommande månaderna, men anser att en lämplig policy för Fed framöver kommer att vara databeroende.

Goolsbee sade att Fed måste besluta huruvida starka BNP- och jobbsiffror är tecken på överhettning som driver inflationen, men tillade att det inte är all data som tyder på att arbetsmarknaden är överhettad.

"Vi måste omkalibrera och vi måste vänta och se", sade han.

Fed-ledamoten sade samtidigt att om räntorna hålls på den nuvarande restriktiva nivån allt för länge så måste de börja tänka på påverkan på jobben och noterade att "den Gyllene banan" är svårare för 2024.

Han sade vidare att de kommer att nå en inflation på 2 procent inom en rimlig tidsperiod, men att om det börjar synas uppgångar i inflationen globalt så skulle det tyda på att den drivs av utbudschocker eller andra saker.

Som svar på en fråga om det kan bli möjligt med en räntehöjning om det skulle behövas sade Austan Goolsbee att han "inte tror att någonting inte ligger på bordet".

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -