SEB
SEB släpper The Green Bond report - frågan är om energiomställningen går tillräckligt fort (Finwire)

2024-04-18 10:29

SEB har släppt en ny rapport om gröna obligationer. Den centrala frågan är hur man kan skala upp investeringar i energiomställning i den takt som krävs för att nå netto-nollutsläpp och på ett sätt som är socialt inkluderande.

"Omställningen till ren energi visar inga tecken på att bryta det senaste årets stagnerande trend. Kina har drivit på den globala tillväxten, men verkar nu bromsa in från en hög nivå. I resten av världen börjar vi se effekten av ny industripolitik som IRA i USA. Europa måste hitta ett svar, vilket är utmanande med tanke på det fragmenterade politiska landskapet", säger Thomas Thygesen, chef för strategi och hållbarhet på SEB Equity Research.

IRA är en förkortning för Inflation Reduction Act i USA som syftar till att genom subventioner och skattekrediter driva på den gröna omställningen.

I rapporten belyses det också att andelen hållbara obligationer på den globala och europeiska obligationsmarknaden nådde sin högsta nivå någonsin för ett första kvartal, på 3,5 procent respektive 6,7 procent.

"Gröna obligationer ger lite andrum på en stagnerande marknad för hållbar finansiering och växer med 30 procent på årsbasis i Europa och med 15 procent i Nordamerika. Men för att verkligen driva energiomställningen framåt behöver den hållbara skuldmarknaden en andra knuff. Det kan komma från ny reglering som minskar risken för låntagare och långivare", säger Gregor Vulturius, ledande forskare och rådgivare inom Climate & Sustainable Finance på SEB.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -