RBUNGE
VÄLKOMNAR INFLATIONSNEDGÅNG, MEN RISKER KVARSTÅR (Direkt)

2024-04-18 08:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsutfallet för mars var välkommet och det finns fortsatt förutsättningar att sänka i maj eller juni.

Det sade vice riksbankschef Aino Bunge i ett anförande på torsdagen, enligt en sammanfattning från Riksbanken.

Hon sade att hon vid räntemötet i mars konstaterade att vi närmar oss lättnader i penningpolitiken och att vi troligen kan sänka styrräntan i maj eller juni om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma.

Inflationsutfallet för mars var tydligt lägre än väntat och prisökningstakterna sjönk brett.

"Det är mycket välkommet och bra för svensk ekonomi att den tidigare allt för höga inflationen sjunkit tillbaka. Men mot det ska ställas att det fortfarande finns risker för inflationen framöver", sade hon.

Bunge betonade att även om Riksbanken bedriver en självständig penningpolitik så varken kan eller bör man bortse från vad som händer i omvärlden.

De geopolitiska riskerna är fortfarande högst närvarande, och även om det ännu inte lett till stora utbudsstörningar så följer de utvecklingen noga.

Den amerikanska ekonomin fortsätter också att överraska på uppsidan och det kan påverka inflationsnedgången även i Sverige.

"I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen", sade hon.

Bunge menade att detta tillsammans med en fortsatt vaksamhet kring företagens prissättningsbeteende är exempel på faktorer som får vägas samman för att bedöma hur åtstramande penningpolitiken bör vara.

"Vi behöver ha en prövande ansats när vi anpassar penningpolitiken och bedömer hur företag och hushåll reagerar på en åtstramande penningpolitik när inflationen närmar sig målet", sade hon.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Bunge - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -