KINNEVIK
ÅTERKÖP INTE AKTUELLT, FANTASTISKA MÖJLIGHETER - VD (Direkt)

2024-04-18 10:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinnevik delar ut cirka hälften av den uppmärksammade Tele2-försäljningen till aktieägare, men några återköp av egna aktier har inte varit aktuellt.

" Det råder en enighet mellan styrelse och ägare, samt är bilden jag har, att det finns fantastiska möjligheter i våra befintliga bolag och i våra sektorer", säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Beslutet förvånade analytikerkåren. Carnegie skrev exempelvis under torsdagsmorgonen att styrelsens beslut att inte begära ett bemyndigande att återköpa Kinnevikaktier var oväntat.

Under torsdagen handlades Kinnevik till en substansrabatt om cirka 35 procent, enligt Ibindex.se.

"Så länge de här investeringsmöjligheterna finns så föredrar vi att göra det så här för att skapa långsiktigt värde. Men det är inte så att aktieåterköp är uteslutet för all framtid, men just nu ser vi de här investeringsmöjligheterna", säger Georgi Ganev.

Efter försäljningen av innehavet i Tele2 och den extra kontanta värdeöverföringen har Kinnevik en nettokassa om 13,9 miljarder kronor proforma per den 31 mars 2024.

Vid bokslutskommunikén för 2023 skrev Kinnevik att bolaget under kommande tre åren ser vi framför sig att göra nettoinvesteringar på i genomsnitt 3-5 miljarder kronor per år. I rapporten för det första kvartalet nämndes ingen uppdaterad investeringstakt eller tidshorisont.

"Med 14 miljarder i kassan, om förslaget om utdelning klubbas på årsstämman, så ser inte vi behovet av att prata om exakta belopp längre utan vi kommer hålla den investeringstakt som vi har haft tidigare. Vi kommer varken att sänka eller öka investeringstakten bara för att vi har en större kassa", fortsätter vd:n.

Framöver ser Kinnevik tre olika investeringsmöjligheter, i bolagets kärninnehav, i yngre bolag i portföljen samt i nya innehav inom Kinneviks fokussektorer (hälsovård, mjukvara och klimat).

"Det viktigaste i det här är att vi inte har någon tidspress utan har tålamod att göra investeringar när de dyker upp och när vi känner att det är rätt läge", säger Georgi Ganev.

I dag är merparten av Kinneviks innehav onoterade bolag.

"Vi bedömer dock att det är en fördelning som kommer att svänga under de kommande åren när flera av de mognare privata bolagen i vår portfölj blir börsnoterade. Övertid ser vi en fördelning där omkring 60 procent av vår portfölj består av noterade innehav", fortsätter vd:n.

Vilka av era portföljbolag ligger närmast till att börsnoteras?

"Våra kärninnehav (Cityblock, Mews, Pleo, Spring Health och TravelPerk) visar på extremt starka nyckeltal när det gäller tillväxt i intäkter, men också när det gäller bruttovinster. I de bolagen kan man se en tydlig utveckling där de kan bli lönsamma under 2025 och vara kandidater för att börsnoteras. Om det blir det allihop återstår att se".

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Kinnevik B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -