Franklin Technology A Acc USD
Franklin Technology ökade 0,86 procent i mars – starkt kvartal för globala aktier (Finwire)

2024-04-18 11:31

Fonden Franklin Technology A Acc $ steg 0,86 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,71 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,75 procent och är därmed bättre än index som har ökat 12,35 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Jonathan Curtis, Dan Searle och Matthew Cioppa.

Inledningsvis skriver förvaltarna att globala aktier fortsatt att stiga och är nu inne på en fem månader lång positiv trend. Det som drivit utvecklingen under det första kvartalet har varit starka Q4-rapporter, AI-optimismen och förhoppningar om en mjuklandning.

"Samtidigt minskade förväntningarna på räntesänkningar i USA och Europa på grund av försiktiga kommentarer från centralbankerna, tillsammans med vissa amerikanska inflationsdata som var högre än väntat", skriver förvaltarna.

Att fonden har underpresterat mot jämförelseindex den senaste månaden, trots att allokeringen varit bra, beror enligt förvaltarna på undervikten mot Nvidia när aktien fortsatt stiga, samt övervikten i Monolithic Power Systems.

De innehav som bidrog mest positivt till relativavkastningen under månaden var undervikten i Apple, samt innehaven i Alphabet och Doordash som inte ingår i jämförelseindex. Tyngt har istället undervikten i Nvidia och övervikten i MongoDB gjort, såväl som innehavet i Gitlab som inte heller är en del av index.

Gitlab redovisade solida resultat i sin resultatrapport för Q4, men samtidigt presenterade man en svag guidning.

Doordash presenterade en rapport för det fjärde kvartalet som var bättre än väntat. Den visade på intäkter om 17,6 miljarder amerikanska dollar och en tillväxt av ordervärdet på 22 procent.

"Denna tillväxttakt var dock lägre än den årliga tillväxten på 29 procent under Q4 för 2022, och företaget levererade en första prognos för 2024 som inte nådde upp till de högt ställda förväntningarna. Trots den kraftiga uppgången hittills i år är vi fortsatt försiktiga på grund av fortsatt oro för Doordashs förmåga att återgå till tillväxtnivåerna före pandemin."

Slutligen skriver förvaltarna att man efter starka kvartalssiffror för IT-sektorn fortfarande tror att den kan driva en stark avkastning under de kommande månaderna, inte minst med hjälp av AI, molntjänster och SaaS.

Franklin Technology A Acc $, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,86
Index MM, förändring i procent 1,71
Fond i år, förändring i procent 12,75
Index i år, förändring i procent 12,35

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin Technology A... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -