BÖRSEN
VÄNTAS INLEDA NÅGOT UPPÅT EFTER RAPPORTTUNG MORGON (Direkt)

2024-04-18 08:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen uppåt efter en morgon som bjöd på rapporter från en rad tungviktare.

Omkring klockan 8.20 indikerade handeln på IG en öppning 0,4 procent upp i Stockholm. Terminerna för DAX och CAC 40 var upp ungefär lika mycket.

Först ut var Nordea som redovisade ett högre rörelseresultat än väntat samtidigt som räntenettot kom in i linje. Vd Frank Vang Jensen skrev i rapporten att kreditkvaliteten är fortsatt stark och kreditförlusterna uppgick till motsvarande 4 punkter, något som vd beskrev som en "låg nivå givet det utmanande ekonomiska läget".

Verkstadsföretaget ABB redovisade ett operationellt ebita-resultat som var marginellt högre än väntat samtidigt som orderingången minskade mindre än befarat. Inför andra kvartalet väntas den operationella rörelsemarginalen i det andra kvartalet blir något högre än vad den var i årets första kvartal. För helåret förväntar sig ABB nu att den operationella blir omkring 18 procent. Tidigare spåddes den förbättras något från fjolårets nivå som var 16,9 procent.

Teleoperatören Tele2:s rapport kom in i linje med förväntningarna och bolaget upprepade sina prognoser för helåret 2024.

Vd Kjell Johnsen skrev i rapporten att bolaget är försiktigt optimistiska om att konsumentsentimentet gradvis kommer att förbättras i takt med minskad inflation och lägre räntor på bolagets marknader.

Telekombolaget Nokia redovisade omsättning och rörelseresultat som var lägre än konsensusförväntningarna. Bolaget upprepade samtidigt sin prognos för helåret om ett jämförbart rörelseresultat på 2,3-2,9 miljarder euro.

Teknikföretaget Mycronic redovisar ett rörelseresultat på 599 miljoner kronor (182) för det första kvartalet samtidigt som omsättningen ökade med 39 procent.

På onsdagskvällen meddelade investmentbolaget Kinnevik att översynen av kapitalstrukturen var färdigställd och styrelsen har beslutat att föreslå en kontant extrautdelning om 23 kronor per aktie, motsvarande 6,4 miljarder kronor, efter att det andra steget av försäljningen av innehavet i Tele2 genomförts.

Efter Volvos rapport på onsdagen har SEB sänkt riktkursen till 330 kronor från 340 kronor med upprepad köprekommendation, medan Pareto har höjt sin rekommendation till köp från behåll och höjt riktkursen till 330 kronor från 310 kronor.

Nordea har höjt sin rekommendation för Volvo till köp från behåll med riktkursen 350 kronor.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Mycronic - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -