RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTERÖRELSER, KRONAN TAPPADE (Direkt)

2024-04-17 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk något på onsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned, medan dollarn tappade något. Europabörserna var upp och oljan tappade.

Pundet stärktes till 1:2460 mot dollarn efter att KPI-utfallet för mars rest vissa frågetecken om disinflationen.

KPI-inflationen sjönk till 3,2 från 3,4 procent, vilket var över väntade 3,1 procent. Kärninflationen sjönk samtidigt till 4,2 från 4,5 procent, väntat var 4,1 procent. Lägre livsmedelspriser gav det största bidraget på nedsidan för KPI.

Deutsche Bank noterade att dagens utfall inte kommer att stilla oron för kvardröjande uppsidesrisker för inflationen. Tjänsteinflationen kom in högre än BOE:s prognos, och löneutvecklingen i februari var onekligen starkare än antagits, vilket är besvärande för många i policykommittén.

"Dagens utfall var en stark påminnelse om att även om 2-procentsmålet är inom räckhåll så kommer det inte att bli en jämn nedgång mot målet. En guppig väg framåt förblir vårt huvudscenario", skrev Deutsche Bank, som nu tror att BOE börjar sänka först i juni, och därefter i september och december.

Euron visade relativt små nettorörelser mot dollarn under onsdagen, med handel runt 1:0650.

EMU-inflationen sjönk till 2,4 procent i mars från 2,6 procent, i linje med det preliminära utfallet, samtidigt som kärninflationen sjönk till 2,9 procent från 3,1 procent. Tjänsteinflationen låg kvar på 4,0 procent.

Oxford Economics noterade att den tidiga påsken kan ha påverkat tjänstepriserna och att tjänsteinflationen väntas dämpas kommande månader.

"Dagens data bekräftar att disinflationstrenden fortsätter vilket stöttar argumenten för en junisänkning. Lagardes kommunikation vid senaste mötet visar inte på att förhöjd tjänsteinflation ska vara ett tillräckligt skäl att senarelägga sänkningar än mer", skrev Oxford Economics som ser sänkningar på totalt 100 punkter i år.

ECB-chefen Christine Lagarde sade på tisdagen att disinflationsprocessen fortsätter som väntat, och förutsatt avsaknaden av större chocker så går de mot att sänka räntan, vilket kan ske "relativt snart".

Korta USA-räntor steg lite på tisdagen i spåren av Fed-chefens uttalande, men sjönk tillbaka på onsdagen, med tvååringen på 4,97 procent.

"Den senaste tidens data har naturligtvis inte gett oss större förtroende (för att inflationen uthålligt sjunker mot målet) och indikerar i stället att det kommer ta längre tid än väntat att uppnå det förtroendet", sade Jerome Powell, och

tillade att det därför är lämpligt att hålla räntan oförändrad ett tag och invänta data.

På onsdagen publiceras Fed regionala konjunkturrapport, Beige Book, ett underlag inför nästa FOMC-möte den 1 maj.

Marknaden har tagit bort tron på en sommarsänkning men prissätter fortsatt en relativt hög sannolikhet att Fed sänker räntan i september.

Svenska räntor sjönk några punkter medan kronan tappade 4 öre till 10:97 mot dollarn och 5 öre till 11:68 mot euron.

SEB skrev att kronan främst drivs av globala faktorer och Feds första räntesänkning kan bli det som kan utlösa nästa period med starkare krona. Men fram till tredje kvartalet är det inte mycket som tyder på en positiv miljö för kronan.

En sänkning från Riksbanken 8 maj, innan ECB och Fed sänker, ger inget vidare stöd, och säsongsmönstret för aktieutdelningsperioden brukar vara en motvind, även om det mesta av dessa faktorer bör vara inprisat vid det här laget. Den senaste motvinden för kronan är det geopolitiska läget som om det eskalerar mer bör leda till en ännu svagare krona.

"Givet att geopolitiska händelser tenderar att ha en mer kortvarig inverkan på valutorna så lutar vi ändå åt att kronan ska ha stabiliserat sig kring nuvarande nivåer om någon månad för att sedan stärkas mer först i juli. Vi har därför höjt vår prognos för EUR/SEK till 11:50 (tidigare 11:15) för andra kvartalet och 11:15 (från 11:05) för tredje kvartalet", skrev SEB.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -