NYAB
Nyab:s vd inför listbytet: Vi kommer inte bli ett förvärvsbolag - men siktar på ett till tre förvärv per år (Finwire)

2024-04-17 10:25

Nyab, som beskriver sig som särskilt fokuserade på energi och infrastruktur, förväntar sig att bytet av lista 28 juni från First North Finland till First North Premier Growth Market Stockholm kommer att göra det mer attraktivt för institutionella investerare. Det säger vd Johan Larsson till Finwire.

"I ganska hög utsträckning handlar det om att vi vill ta hem bolaget och kliva upp ett steg till Premier-segmentet. Vi tror att det är fördelaktigt i våra största kunders ögon att vi är noterade i Sverige eftersom våra största kunder är svenska statliga verk och bolag", säger han.

Nyab erbjuder ingenjörs-, bygg- och underhållstjänster inom förnybar energi och hållbar infrastruktur till kunder inom offentlig och privat sektor. För 2023 omsatte bolaget 280,4 miljoner euro, motsvarande cirka 3,2 miljarder kronor. Omsättningstillväxten låg på 10,7 procent, i konstanta valutor uppgick den till 16,6 procent.

Johan Larsson ser nyansskillnader mellan den svenska och finska marknaden som väger över till det bättre för Sverige. Det är bland annat att bolaget är välkänt i Sverige och att det finns god kännedom om bolagets år med lönsam tillväxt och goda marginaler. Samtidigt har man inte samma "track record" i Finland.

Larsson tror också att det är enklare att få finska investerare att investera i svenska värdepapper än tvärtom.

"Vi (Sverige) är storebror på något sätt, det finns liksom inbyggt. Det finns många anledningar, men i princip samtliga rådgivare delar styrelsens uppfattning att det är en bättre tillvaro för bolaget och bolagets utveckling med de expansions- och tillväxtplaner vi har".

Samtidigt består Finland som en lika prioriterad marknad för företaget, där man har en stark, lönsam verksamhet.

Nyab har en historik av att göra förvärv, och ett noterbart sådant är när det gjorde ett omvänt förvärv av det börsnoterade finska bolaget Skarta Group 2022. Sedan dess har förvärv gjorts, exempelvis det av Power Forze, och de som görs framöver kommer att vara långsiktiga och "ganska jordnära", där bolaget kan nyttja det industriella kunnandet.

Larsson uppger att det inte handlar om någon "financial engineering där man söker multipelarbitrage för ökade värden" när man tittar på förvärv framöver.

"Vi gör vår förvärvsresa i en mer lagom takt och vi vill inte hamna i en sits med en tung lånebörda av förvärven. Vi kommer huvudsakligen att göra mindre förvärv som är att betrakta som 'tuck ins'. Vi vill hitta rätt nischbolag som vi ser en ordentlig tillväxtpotential i, som driver värdeskapande och som kan skapa lönsamhet och synergier till den affär vi har", säger han och fortsätter:

"Vi kommer inte att bli ett förvärvsbolag eller ett buy and build-bolag, däremot kommer vi, ytterst selektivt, sikta på att göra ett till tre förvärv varje år."

Intervjun med Johan Larsson gjordes 5 april, vilket var innan bolaget gick in i sin tysta period 8 april.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

NYAB Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -