FLODÉN
KANSKE VARIT VÄL FÖRSIKTIGA ÄNDRA RÄNTEPROGNOSER (Direkt)

2024-04-17 16:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att hela tiden anpassa penningpolitiken till nya omständigheter är själva kärnan i direktionens arbete. Utmaningen är att förmedla ett tydligt budskap som också fångar den osäkerhet som alltid kommer att omge penningpolitiken.

Det sade vice riksbankschef Martin Flodén i ett anförande på onsdagen. Han avslutar sina elva år i direktionen i maj.

Han sade att vi lurar oss själva om vi tror att vi ska kunna använda kommunikation om hur styrräntan kan se ut i en avlägsen framtid som ett redskap. Det huvudsakliga penningpolitiska verktyget de har är styrräntan här och nu.

Kommunikationen om den framtida styrräntan är snarare ett viktigt komplement, som kan stärka det penningpolitiska budskapet och förbereda ekonomins aktörer på förändringar i styrräntan.

Riksbankens prognoser för den framtida styrräntan har dock ofta avvikit från marknadens förväntningar, och i efterhand visat sig vara mindre träffsäkra.

"Det finns ett värde i att inte ändra själva styrräntan fram och tillbaka men kanske har Riksbanken varit för ovillig att justera sina ränteprognoser för att hålla penningpolitiken förutsägbar", sade han.

Riksbankens räntebana är en bra utgångspunkt för att förmedla osäkerheter och risker med hjälp av alternativa scenarier.

Till exempel skulle kommunikationen kring plötsliga och oväntade vänd- och brytpunkter i ekonomin kunna stärkas om scenarierna fokuserar på utvecklingar som är osannolika men inte otänkbara.

En annan avvägning mellan tydlighet och transparens finns i de penningpolitiska protokollen när direktionens ledamöter ibland reserverar sig mot majoritetsbeslutet. Att direktionen inte alltid har en samsyn är helt naturligt.

"Kommunikationen blir tydligare om direktionen är enig eftersom budskapet blir mindre spretigt. Men jag ser inga tecken på att enigheten stärker Riksbankens trovärdighet. På sikt skulle det nog framstå som märkligt, och knappast trovärdigt, om direktionen hela tiden förblir enig i sin syn på så svåra frågor som Riksbanken ställs inför", sade han.

Utmaningen för den penningpolitiska kommunikationen framöver blir att förmedla ett tydligt budskap som också fångar osäkerheten, sade han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -