Evli High Yield B
Evli European High Yield ökade 0,37 procent i mars - emissionsmarknaden har tagit fart igen (Finwire)

2024-04-17 09:49

Fonden Evli European High Yield steg 0,37 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,30 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,55 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,47 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mikael Lundström och Einari Jalonen.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att marknaden var fortsatt stark för de mer riskfyllda tillgångsklasserna, framför allt aktier. Samtidigt sänkte ECB sina inflationsprognoser både för i år och nästa år, vilket man menar indikerar en potentiell räntesänkning i juni.

Förvaltarna skriver att statsobligationsräntor sjönk något under mars, där den tyska 10-årsräntan landade på 2,30 procent. Spreadarna för high yield-obligationer ökade med 10 punkter.

Den genomsnittliga kreditspreaden var fortsatt snäv under månaden, och en klar skillnad märktes mellan överbelånade företag och andra. Efter resultatsäsongen har nyemissionsmarknaden återhämtat sig, vilket tillsammans med att flertalet bolag fått investment grade-status, har lett till en stark efterfrågan på high yield-obligationer.

Vidare menar förvaltarna att stabila vinster och solida balansräkningar borgar för en aktiv marknad med låga betalningsinställelser och goda möjligheter för avkastning, särskilt för investerare inom high-yield.

De sektorer som presterade bäst under månaden menar man var finans, hälsovård och kapitalvaror. Tvärtom presterade telekommunikation sämst.

Fondens yield är 7,34 procent och den modifierade durationen är 2,51 år.

De största emittenterna i portföljen var vid månadsskiftet Telecom Italia, Nidda Healthcare och Vodafone Group med portföljvikter om 2,21, 1,80 respektive 1,79 procent.

Evli European High Yield B, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,37
Index MM, förändring i procent 0,30
Fond i år, förändring i procent 1,55
Index i år, förändring i procent 1,47

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Evli High Yield B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -