USA
SKA SER ÖVER VERTYG FÖR HANTERA KINAS HANDELSHOT - TAI (Direkt)

2024-04-16 11:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bidenadministrationen kommer att "titta noga" på vilka verktyg som finns tillgängliga för att hantera handelshoten från Kinas åtgärder, inklusive en översyn av tullarna riktade mot Kina som infördes under Donald Trumps presidenttid.

Det kommer USA:s handelsrepresentant Katherine Tai säga inför ett utskott i representanthuset senare på tisdagen, enligt utdrag från talet rapporterar Reuters.

Hon konstaterar att Kinas politik skapar "beroenden och sårbarheter inom flera sektorer", vilket skadar amerikanska arbetstagare och företag och skapar risker för deras leveranskedjor.

"Detta är anledningen till att vi ser allvarligt på hur våra befintliga verktyg hanterar detta problem, inklusive genom vår fyraåriga översyn" av Kinatullarna, säger hon.

För en vecka sedan varnade finansminister Janet Yellen kinesiska ledare om att deras överinvesteringar i produktionskapacitet för elbilar, solpaneler och andra varor inom grön teknik hotade skapa en oacceptabel exportvåg som skulle skada producenter och arbetstagare i USA och andra länder.

Yellen ska på tisdagen inleda en ny dialog med kinesiska tjänstemän om en "balanserad tillväxt", men Kina-handelsexperter tror att hennes budskap till Kina om överskottskapacitet kan vara ett första steg mot en ny utredning om orättvis handelspraxis (under sektion 301 i handelslagen), vilket i sin tur kan leda till tullar på elbilar, solpaneler och andra importvaror.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -