Schroder ISF Asian Smaller Companies ökade 1,3 procent i mars - svag positiv utveckling för asiatiska småbolag (Finwire)

2024-04-16 08:50

Fonden Schroder ISF Asian Smaller Companies A steg 1,3 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 0,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Paul Rathband.

Inledningsvis konstateras att de asiatiska småbolagsaktierna stigit något under årets första kvartal som helhet. Starkast var Taiwan med stabila teknikaktier, och i synnerhet de med koppling till AI. Även Malaysia och Filippinerna utvecklades väl.

Kina å andra sidan backade på grund av de ekonomiska oroligheterna i landet. Även Hongkong, Indonesien, Singapore och Thailand tappade under kvartalet.

Sydkorea tyngde också avkastningen, vilket kan härledas till innehavet i Medytox som var ett av de starkaste innehaven under 2023.

Medytox aktiekurs har sjunkit i år eftersom den spänning som drivits av att man gått vinnande ur rättegångstvister har ersatts med faktumet att rättegångskostnaderna varit fortsatt höga under året.

Trots fondens relativt blygsamma position stod Medytox för den största nedgången under kvartalet.

Även innehavet i Nexteer Automotive och PI Advanced Materials har tyngt avkastningen hittills i år.

På den positiva sidan lyfts istället aktieurval inom hälsovård och fastigheter i Indien, samt innehaven i ASM Pacific och Techtronic Industries i Hongkong. De indiska innehaven i Phoenix Mills och Gujarat Pipavav bidrog också, där man avyttrade den långa positionen i det sistnämnda innehavet då värderingen överstigit förväntningarna.

De största sektorerna vid månadsskiftet var industri, sällanköpsvaror och -tjänster samt informationsteknik. Dessa sektorer stod för 24,5, 23,5 respektive 18,2 procent av portföljen.

Fonden hade störst exponering mot Indien med 21,7 procent av allokerat kapital. Därefter kom Taiwan och Hongkong med vikterna 19,2 respektive 17,1procent.

De största innehaven var Techtronic Industries, Phoenix Mills och Apollo Hospitals med portföljvikter om 3,7, 2,9 respektive 2,8 procent.

Schroder ISF Asian Smaller Companies A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,3
Index MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent -1,4
Index i år, förändring i procent 0,5

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -