RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SJUNKER, KRONAN TAPPAR (Direkt)

2024-04-16 09:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker i tisdagens förmiddagshandel samtidigt som börserna lyser rött och euron tappar till årslägsta mot dollarn när investerare oroas över spänningarna i Mellanöstern och vad fortsatt stark USA-statistik kommer att innebära för Federal Reserves räntesänkningsplaner.

Euron har försvagats ner mot 1:06 mot dollarn, medan kronan är 4 öre svagare mot både euron och dollarn.

Israel har uppgett att de kommer att svara på Irans attack i helgen, men inte hur eller när. Världsledare manar dem till återhållsamhet för att inte konflikten ska leda till ett storkrig i regionen.

Statistik under morgonen har visat att tyska grossistpriser steg en aning mer än väntat i mars.

Även den brittiska arbetslösheten ökade mer än förutspått under tremånadersperioden december-februari, medan löneökningstakten visserligen fortsatte att dämpas något, men ändå ökade lite mer än förutspått.

ING Economics noterar i en kommentar att lönetillväxten visat sig vara "klibbig" trots stigande arbetslöshet. De ser detta som ett skäl till att tro att Bank of England kommer att vänta till augusti innan de sänker räntan.

Klockan 11.00 publiceras tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, där en uppgång till 37,2 väntas för april, från 33,5 i mars.

Och i eftermiddag publicerar Internationella valutafonden, IMF, en ny global konjunkturprognos och ny global stabilitetsrapport.

USA-räntorna pekar också nedåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel, med tvåårsräntan 5 punkter ned till 4,95 procent.

Mary Daly, Fed-chef i San Francisco, upprepade på måndagskvällen att det inte finns någon brådska för Federal Reserve att sänka räntan eftersom ekonomin och arbetsmarknaden är starka, och inflationen fortsatt över målet.

"Det värsta vi kan göra att är agera snabbt när det inte behövs någon brådska", sade hon.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, konstaterade i sitt morgonbrev att måndagens amerikanska detaljhandelsförsäljning för mars, som var starkare än väntat, "cementerade tanken att den amerikanska ekonomin fortfarande är för stark för att Federal Reserve (Fed) ska kunna sänka räntorna under sommaren".

I eftermiddag publiceras statistik över bostadsbyggandet i mars och dessutom ska en rad Fed-ledamöter tala, bland annat deltar Fed-chefen Jerome Powell vid en paneldebatt tillsammans med Tiff Macklem, chef för Bank of Canada, klockan 19.15 svensk tid.

På valutamarknaden handlas euron nu runt 1:06 mot dollarn, medan yenen är stabil runt 154:4 mot dollarn.

"Om man ska tro på amerikanska handlare kan såväl 160 som 170 vara i sikt i närtid, såvida inte det japanska finansdepartementet intervenerar snart. För det ändamålet pekas 155 ut som en ny, kritisk nivå, medan andra snarare fokuserar på hastigheten i rörelsen som en potentiell trigger för intervention", skriver Danske Bank i sin morgonkommentar.

Kinas BNP ökade 5,3 procent i årstakt under första kvartalet, mer än väntade 5,0 procent och upp från 5,2 procent fjärde kvartalet. Detaljhandeln och industriproduktionen steg däremot mindre än väntat i mars och huspriserna sjönk mer.

"Kinadatan tycks vid en första anblick se stark ut, men detaljerna är svaga. Det kan indikera att ekonomin behöver mer stöd, och marknaderna kommer att fortsätta att positionera sig för en svag yuan", sade Charu Chanana på Saxo Markets till Blomberg News.

             tisdag kl 9.50 (måndag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:9344  (10:8875)  EUR/USD    1:0615  (1:0630)
EUR/SEK    11:6072  (11:5723)  USD/JPY    154:39  (154:37)
Ty obl 2      2,90     (2,94)  Ty obl 10    2,43    (2,46)
US obl 2      4,95     (5,00)  US obl 10    4,63    (4,67)
Sv obl 2      2,75     (2,79)  Sv obl 10    2,47    (2,50)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -