INDUSTRI
"KONKURRENSCHOCK" FÖR SVENSKA ANALYTIKER PÅ KINABESÖK (Direkt)

2024-04-16 13:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) "En total systemchock." Så beskrivs reaktionen inför den intensiva konkurrens som plötsligt präglar den kinesiska industrin. Deltagare i en delegation av svenska investerare och analytiker som nyligen besökte landet för första gången sedan före pandemin blev förbluffade över den snabba utveckling som skett.

Enligt Nyhetsbyrån Direkts källor ska känslan bland Kinaresenärerna varit att frågan om näringslivets utveckling i Kina uppenbarligen varit höljd i dunkel. Uppfattningen är att detta sannolikt är en konsekvens av att väldigt få västerländska analytiker längre besöker landet över huvud taget.

Under resan träffade Handelsbankens representanter i delegationen en journalist från Financial Times, och gav då uttryck för att konkurrensen i tillverkningsindustrin på det kinesiska fastlandet på mycket kort tid blivit knivskarp.

Svenska industribolag har sedan länge funnits representerade i Kina, men nu har konkurrensen växt sig "våldsam" eller till och med "monstruös", menar Handelsbankens chefsstrateg Mattias Sundling, en av Kinaresenärerna.

"Vi fullständigt häpnade över hur de kommit i kapp och utvecklats på bara två-tre år. Den klichéartade bilden av Kinas konkurrens har varit baserad på att de framställer billiga kopior. Det blev en väckarklocka under resan att så inte längre är fallet", sade Mattias Sundling till Financial Times.

Konkurrenstrycket har ökat betydligt, inte bara i de utländska bolag som tidigare drivit på mot förbättringar. Nu är personalen i hög grad utgjord av kineser, och konkurrensen ackompanjeras dessutom av växande konkurrens från kinesiska entreprenörer.

"Den generella känslan är att om du inte har en premiumprodukt så blir du totalt överkörd", sade chefsstrategen.

De flesta i den svenska delegationen var inte ens investerade i Kina, utan deltog för att se till sina intressebolag här hemma.

"Nordiska bolag, särskilt inom tillverkning, har enorm direkt eller indirekt exponering. Sedan minuten då vi kom hem igen så har vi varit helt överbelamrade av samtal och möten", sade Mattias Sundling.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Volvo Car B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -