IMF
FORTSATT MOTSTÅNDSKRAFT, GLOBAL-BNP +3,2% 2024 (Direkt)

2024-04-16 15:00

STOCKHOLM (Direkt) Den globala ekonomin har visat sig anmärkningsvärt motståndskraftig, med stadig tillväxt och en inflation som sjunker nästa lika snabbt som den steg.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i sin globala konjunkturprognos, World Economic Outlook, på tisdagen.

"Det har varit en händelserik utveckling, från starten med störningar i leveranskedjorna efter pandemin, energi- och livsmedelskris utlöst av Rysslands krig mot Ukraina och en betydande uppgång i inflationen, följt av en globalt synkroniserad penningpolitisk åtstramning", skriver IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas.

Tillväxttakten bottnade i slutet av 2022, kort efter att inflationen toppade. Nu räknar IMF med att global BNP växer 3,2 procent i år och 3,2 procent nästa år, en upprevidering med 0,1 procentenheter för i år och oförändrat för nästa år från prognosuppdateringen i januari. Under 2023 ökade BNP med 3,2 procent.

Medianinflationen väntas sjunka från 2,8 procent i slutet av 2024 till 2,4 procent i slutet av 2025.

"De flesta indikatorer pekar mot en mjuklandning", skriver han.

Ärren från kriserna de senaste åren väntas också bli mindre än befarat, även om det varierar mellan länderna. USA:s ekonomi har redan passerat sin prepandemiska trend, och BNP-tillväxten har reviderats upp med 0,6 procentenheter för i år till +2,7 procent, och med 0,2 procentenheter till 1,9 procent för nästa år. Flera låginkomstländerna kämpar samtidigt med att komma förbi effekterna från pandemin och kostnadskrisen.

En motståndskraftig tillväxt och snabb disinflation pekar mot gynnsam utveckling för utbudet, inklusive avtagande energiprischock och en tydlig uppgång i arbetskraftsutbudet, med stöd av betydande immigration i flera utvecklade ekonomier.

Det penningpolitiska agerandet har också hjälpt till att förankra inflationsförväntningarna. Trots denna gynnsamma utveckling kvarstår flera risker, och att få inflationen till målet bör vara prioriterat.

"Även om inflationstrenden är uppmuntrande så är vi inte framme. Det är lite oroande att framstegen mot inflationsmålen har gått lite i stå sedan början på året. Det kan vara ett tillfälligt bakslag, men det finns skäl att vara vaksam", skriver han.

Det mesta av de goda nyheterna från inflationen kommer från lägre varu- och energiinflation, men oljepriserna har stigit på sistone och tjänsteinflationen är ihärdigt hög. Ytterligare handelsrestriktioner på Kinas export kan också trycka upp varuinflationen.

Den motståndskraftiga globala ekonomin döljer stora skillnader mellan områden. USA:s starka utveckling återspeglar robust produktivitet och sysselsättning, men också stark efterfrågan i en ekonomi som förblir överhettad.

Finanspolitiken är samtidigt inte långsiktigt hållbar, vilket ökar de kortsiktiga riskerna mot disinflationsprocessen, liksom långsiktiga stabilitetsrisker för den globala ekonomin.

Tillväxten i euroområdet väntas återhämtas från låga nivåer, efter att chocker och räntehöjningar tyngt aktiviteten.

Fortsatt höga löneökningar och ihållande tjänsteinflation kan senarelägga en återgång av inflationen till målet, men till skillnad från USA finns inte tecken på överhettning, och ECB kommer att noga behöva justera vändningen till lättnader för att undvika en för låg inflation.

Styrkan på arbetsmarknaden kan också vara illusorisk om företag behållit arbetskraft i förväntan på en återhämtning som inte blir verklighet. Euroområdet BNP-tillväxt väntas bli 0,8 procent i år och 1,5 procent nästa år, nedreviderat med 0,1 respektive 0,2 procentenheter från januari.

Kinas ekonomi påverkas fortsatt av nedgången i fastighetssektorn. Kreditbubblor upplöses sällan snabbt och den inhemska efterfrågan kommer att förbli dämpad om inte problemen tas itu med i grunden. BNP-prognosen för Kina ligger fortsatt på +4,6 procent i år och +4,1 procent nästa år.

IMF rekommenderar länderna att återuppbygga budgetbuffertar, för även om inflationen avtar så förblir realräntorna höga och skulddynamiken har blivit mindre gynnsam.

"Finanspolitisk konsolidering är inte lätt men det är bäst att inte vänta tills marknaderna dikterar villkoren", skriver IMF-ekonomen.

IMF uppmanar även till tillväxtfrämjande åtgärder och att behålla framstegen i de finans- och penningpolitiska ramverken, inklusive självständigheten hos centralbankerna.

Bild: IMF-prognos

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -