Evli
Evli Fund Management planerar att växa kraftigt på den svenska marknaden (Finwire)

2024-04-16 13:04

Finwire har träffat Evli Fund Managements kapitalförvaltningschef, Richard Kiw, som rekryterades från Carnegie i början av året.

Kiw har lång erfarenhet inom finansbranschen då han bland annat 2005 grundade konsultbolaget COIN, nuvarande Evisens, som fokuserar på finansiella tjänster. Efter att ha drivit bolaget i 15 år sålde Richard Kiw COIN till Öhman Asset Management och anställda i företaget.

“Jag vill se det som att jag kommit med ett kundperspektiv in i finansbranschen och sett de utmaningar som funnits. Under denna tid har förändringar och förbättringar skett både genom att kunder blivit bättre kravställare men även genom regleringar.”

När Richard lämnade COIN blev han rekryterad till Carnegie. Där hann han vara i tre år innan Evli Fund Management knackade på dörren.

“Evli kontaktade mig med en ambitiös plan om att vilja satsa på den svenska marknaden vilket jag tyckte lät väldigt spännande”, säger kapitalförvaltningschefen och lyfter även att han slogs av Evlis konsekventa förvaltning vilket han menar bygger på att genomsnittstiden som förvaltarna varit i fondbolaget är över 15 år.

I Finland beskrivs Evli ha varit marknadsledande aktör i många år och varit institutionernas förstaval när det gäller kapitalförvaltning medan i Sverige är man en uppstickare som vill växa kraftigt. Evli har idag ambitiösa planer om att se sitt förvaltade kapital i Sverige gå från 11 till 35 miljarder kronor.

Strategin för att nå målet är uppdelad i två delar där man dels ska göra ännu mer av det man redan gör idag och skapa en större kännedom kring Evli som aktör. Samtidigt ska man också arbeta ännu närmare sin Corporate Finance-verksamhet i Sverige.

“Vi kommer i kontakt med väldigt intressanta aktörer genom bland annat investmentbolag, family offices och entreprenörer. Det förtroende vi får när vi säljer en entreprenörs bolag är det största jag kan tänka mig.”

Kiw menar att kapitalförvaltningen och Corporate Finance-delen i bolaget varit två allt för separata enheter där man inte samarbetat i någon större omfattning. Detta kommer nu att förändras när man lägger båda delarna under samma aktiebolag i Sverige.

“Tittar vi på de här entreprenörerna som befinner sig i den sitsen där man avyttrat ett bolag eller liknande så ser vi det som självklart att vi ska hjälpa till med förvaltningen av kapitalet. Därigenom har vi identifierat en ny målgrupp, i form av high net worth individuals, som vi kommer jobba allt mer aktivt med.”

Evli har även expansiva tillväxtplaner när det gäller personalökningar i Sverige och planerar att rekrytera i större utsträckning under året. Det ska tilläggas att verksamheten i Sverige även är ansvarig för tillväxten i Norge och Danmark vilket gör att man även rekryterar för dessa marknader.

Under de senaste åren har diskussionen gällande aktiv vs passiv förvaltning tagit fart och Rickard Kiw menar att marknaden ser en polarisering här precis som i övriga samhället. Kapitalförvaltare bör därför enligt Kiw ha en riktigt aktiv eller passiv lösning. Halvmesyren i mitten menar kapitalförvaltningschefen kommer ha en dyster framtid.

Samtidigt lyfter Kiw att marknaden ofta pratar om aktiv eller passiv förvaltning generellt när det i själva verket har störst bäring inom aktiefonder.

“När vi pratar om index pratar vi ofta om värdeviktade index. Den enkla appliceringen är inte önskvärd att göra inom räntedelen av portföljen. Detta skulle innebära att vi lånar ut mest pengar till det bolaget som lånar upp mest pengar vilket kan bli fel.”

“Tittar vi istället på aktiesidan har det varit svårt att påvisa mervärde i välanalyserade marknader och man har tyckt att det borde vara mer attraktivt att analysera tillväxtmarknader och skapa mervärde därigenom.”

Men resultatet uppges ha varit det omvända där majoriteten av fonderna inom Emerging Markets-segmentet presterat sämre än index. Istället har man haft bättre odds att hitta en aktivt förvaltad produkt som slår index på den amerikanska välanalyserade marknaden.

Richard Kiw menar att man alltid måste fokusera på förvaltningsmodellen.

“Tittar vi på Evlis produkter i sammanhanget har vi nyckeltal som jag som konsult aldrig sett tidigare, vi har en aktiv andel på 97 procent och tracking error på 6 procent i flera av våra aktiefonder. Det gör ju att det inte finns någonting som handlar om att replikera ett index utan det handlar endast om att hitta bolag som vi anser vara goda investeringar.”

Vidare lyfter Kiw den minskade diversifieringen i globala och amerikanska index genom den starka utvecklingen för de amerikanska teknikjättarna vilket innebär en högre idiosynkratisk risk.

“Nu ser jag att om du vill diversifiera och minimera bolagsspecifik risk kanske man inte bör satsa på en indexlösning med fokus på den globala alternativt amerikanska marknaden.”

Gällande marknadsutvecklingen framöver är man positivt inställd till aktiemarknaden och är samtidigt mer positiv till den amerikanska marknaden jämfört med den europeiska.

“Många är oroliga för övervärderingar och om man tittar på free cash flow-värderingen för ett globalt aktieindex ligger det ungefär på 26 vilket man kan tycka är högt eller lågt. Men tittar man samtidigt på vår portfölj ligger motsvarande värdering på 11. Utifrån den portfölj vi i dagsläget äger ser vi inte speciellt höga värderingar och vi ser samtidigt extrem potential. Däremot finns det bolag i marknaden som kommer få det allt tuffare att bygga vidare på sina värderingar i nuvarande klimat.”

Evlis fonder har den senaste tiden prisats flertalet gånger där Morningstar utsett Evli till bästa fondbolag i både Sverige och Finland. År 2023 mottog man även priset för bästa nordiska fondbolag under Lipper Fund Awards och nyligen tog man emot Privata Affärers pris för Årets bästa tillväxtmarknadsfond.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Evli Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -