EU
REFORMER, STATSSTÖD KRÄVS FÖR STÄRKT INRE MARKNAD - RAPPORT (Direkt)

2024-04-16 16:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU riskerar att förlora den ekonomiska kampen mot USA och Kina om inte omfattande reformer genomförs för den inre marknaden, skriver Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta i ett utkast till en rapport som författats på uppdrag av EU-kommissionen.

Medlemsländerna riskerar att permanentera en plats på efterkälken i det globala konkurrensracet, summerar Enrico Letta i rapporten, som presenteras vid veckans EU-toppmöte där just blockets konkurrenskraft står i centrum.

I rapporten föreslås ändringar av regler för statsstöd, vilket ska minska snedvridningen av den inre marknaden. Dessutom föreslås att EU-länderna bidrar till en gemensam stödkassa. Naiviteten måste försvinna om Europa ska förbli robust och blocket måste "börja visa tänderna", enligt Enrico Letta.

Förslaget har i vissa delar redan kallats radikalt.

De fyra friheterna i det inre marknaden bör även kompletteras med en femte frihet, rörande kunskapsutbyte mellan EU-länderna genom delning av forskningsframsteg.

EU:s andel av den globala ekonomin har sedan införandet av den inre marknaden 1993 minskat stadigt, framför allt till förmån för de växande asiatiska ekonomierna. Enrico Letta hävdar att den inre marknaden i EU, definierad av fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, är inte anpassad efter dagens globala ekonomiska verklighet.

I den tidsålder då ramverket för de fria rörligheterna upprättades utgjorde framför allt Kina och Indien en klart mindre del av världsekonomin. Den omställning som nu behöver göras tar också sikte på att skaffa fram motvikter till kinesisk konkurrens också möta amerikansk konkurrens. Varken Kina, Indien eller USA har visat sig sky utdelning av statsstöd till industrier som anses väsentliga för de nationella ekonomierna. I EU finns i grova drag ett mer stramt synsätt på statsstöd som något direkt konkurrenshämmande.

Ytterligare en avgörande rapport kommer presenteras inom kort. Tidigare ECB-chefen Mario Draghi, också tidigare italiensk premiärminister, har fått ett EU-kommissionsuppdrag att utreda blockets konkurrenskraft.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -