ERICSSON
BRA 1 KV MED BÄTTRE MIX MEN OSÄKRA UTSIKTER - ANALYSER (Direkt)

2024-04-16 09:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericssons resultat för det första kvartalet får tummen upp, men den svagare försäljningen och utsikterna gör att det är svårt att säga hur marknaden kommer att justera sina förväntningar.

Det framgår av snabbkommentarer från flera analyshus på tisdagsmorgonen efter att Ericsson publicerat sin rapport för det första kvartalet 2024.

"Ericssons rapport vittnar om att radioaccessmarknaden fortfarande är svag men att bolaget hanterar det, även om det sker med en engångsintäkt under första kvartalet", skriver Citi som har en neutral syn på aktien.

Ericssons justerade ebita-resultat blev 5,1 miljarder kronor för det första kvartalet. Infronts konsensus låg på 2,7 miljarder. Det ska dock noteras att utfallet innehöll en engångsintäkt på 1,9 miljarder kronor från en uppgörelse gällande en kommersiell tvist.

Försäljningen var däremot 3 procent under Infronts konsensus och den organiska tillväxten var -14 procent.

"Det underliggande resultatet var 7-8 procent bättre än väntat, vilket fortfarande är en god prestation givet svag organisk tillväxt", noterar Ålandsbanken.

Ericssons egna utsikter för försäljningen är att den kommer att stabiliseras under andra halvåret, om nuvarande trender består.

"Givet engångsintäkterna under första kvartalet räknar vi med att lägre förväntningar på försäljningen motverkar den förbättrade mixen och vi tror att marknadens estimat sänks", skriver Citi.

Carnegie, som har köprekommendation på Ericsson, pekar på att första kvartalet innebär en bättre intäktsmix och utsikter för bruttomarginalen. Carnegie lyfter också fram att kassaflödet var starkare än väntat.

Efter cirka 10 minuters handel var Ericssonaktien upp 7 procent.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -