AMF Aktiefond Världen
AMF Aktiefond Världen – amerikanska teknologiaktier draglok under starkt första kvartal (Finwire)

2024-04-16 15:18

AMF Aktiefond Världen steg med 11,7 procent under årets första kvartal, medan avkastningen för fondens jämförelseindex var 11,3 procent. Den stora uppgången drevs främst av starkare konjunkturdata och bättre än väntade bolagsvinster, särskilt i USA.

”Framför allt har stora amerikanska teknologibolag utvecklats mycket starkt under kvartalet. Samtidigt har marknaden ändrat uppfattning när det gäller det förväntade antalet räntesänkningar från den amerikanska centralbanken, från fem sänkningar för 2024 till tre”, säger fondens förvaltare Henrik Oh.

Trots globala oroshärdar och geopolitisk spänning utvecklades aktiemarknaderna starkt. De globala marknaderna noterade en uppgång på cirka 15 procent medan den svenska steg med cirka 8 procent. En betydande anledning är att den svenska kronan försvagades med cirka 6 procent mot den amerikanska dollarn under perioden.

Allokeringen mellan svenska och utländska aktier gav ett neutralt bidrag. Från en relativt neutral allokering i början av året har andelen svenska aktier ökats på till en liten övervikt i slutet av kvartalet.

Främsta bidragsgivare under perioden var utländska innehav inom halvledarindustrin, med en ledande position inom sina respektive nischer. Nvidia (+93 procent under kvartalet), TSMC (+34 procent), Volvo (+16 procent), Broadcom (+26 procent) och ASML (+36 procent).

De största negativa bidragen till relativavkastningen kom från avsaknaden av innehav i Meta (+46 procent under kvartalet) och Saab (+57 procent). Fondens innehav i Billerud (–6 procent), Murata (–6 procent) och HMS (–7 procent) bidrog också negativt till avkastningen.

Fonden hade större övervikter i SEB, Volvo, Investor, Indutrade och Visa. Större undervikter var Sandvik, Evolution, ABB, Assa Abloy och Svenska Handelsbanken.

Bästa sektorer var energi och teknologisektorn som båda gick upp med 15 procent. Det stigande oljepriset förklarar uppgången i energisektorn medan teknologi drevs av ett starkt AI-intresse. Fastigheter och basindustri gick svagare (+3 respektive +5 procent).

Vad gäller utsikterna menar Henrik Oh att fokus kommer att ligga på hur konjunkturen och bolagens vinster utvecklas under resten av året samt på inflations- och ränteutvecklingen.

”Risken för en större ekonomisk avmattning har minskat till följd av att den amerikanska ekonomin har överraskat positivt och tillväxtsiffrorna för USA på helåret har skruvats upp. Hur den geopolitiska oron utvecklar sig är svårt att förutspå men allteftersom det amerikanska valet närmar sig, väntas ett ökat tonläge från USA mot Kina.”

Fondens strategi är att vara en aktiv, långsiktig ägare i de svenska börsnoterade bolagen, medan fokus i utlandsdelen ligger på att ta bolagsspecifik risk, snarare än sektorrisk eller marknadsrisk.
De största innehaven vid utgången av perioden var Investor (5,3 procents portföljvikt), Volvo (4,6 procent), SEB (4,1 procent), Atlas Copco (3,5 procent) och Microsoft (2,9 procent).

Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

AMF Aktiefond Världen - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -